• Turkhane Logo

Dünya, soğuk savaş döneminden daha tehlikeli bir durumda

BM Güvenlik Konseyi'nde bir oturuma başkanlık eden Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Soğuk Savaş'tan

08:50 25 Nisan 2023 Salı
Dünya, soğuk savaş döneminden daha tehlikeli bir durumda
BM Güvenlik Konseyi'nde bir oturuma başkanlık eden Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Soğuk Savaş'tan

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde, dünyanın Soğuk Savaştan çok daha tehlikeli bir eşiğe ulaştığını söyledi.

Pazartesi günü Lavrov, Rusyanın daimi üye olduğu ve geçici olarak başkanlık ettiği BM Güvenlik Konseyinde, etkili çok yönlülük (multilateralizm) ve BM Şartı konulu bir oturumu yönetti. Söz konusu oturumda Lavrov, Aynen Soğuk Savaşta olduğu gibi tehlikeli, hatta muhtemelen daha da tehlikeli bir eşiğe ulaşmış bulunuyoruz diye konuştu.

Batı ülkelerini hegemonyacı planlara sahip olmakla suçlayan Lavrov, ülkesinin Ukraynayı işgalini de savundu. Lavrov, Ukrayna sorunu olarak nitelendirdiği meselenin, NATOnun Rusyanın güvenliğini yıllar boyunca tehdit etmiş olmasından bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Lavrov, Uluslararası ilişkiler, ya çıkarlar dengesi temelinde sağlam bir uzlaşının kurulması ya da Washingtonın hegemonyasının saldırgan ve değişken ilerleyişi vasıtasıyla şekillendirilmeye devam edecek ifadesini kullandı.

Söz konusu oturumla ilgili üye devletlere gönderdiği notta tek kutuplu dünya düzenini kınayan Moskova, söz konusu düzenin, BM sisteminin etkililiği ve istikrarı için ciddi bir sorun teşkil ettiğini savundu. Notta, Bugün dünya, yeni bir derin sistemik dönüşümle karşı karşıyadır. Tek kutuplu dünya düzeninin doğal ve hızlı bir biçimde reddi ve yeni bir çok kutuplu sistemin ortaya çıkışı söz konusudur ifadelerine yer verildi.

Her ay dönüşümlü olarak bir üyenin başkanlık ettiği konseyin başkanlığı, Nisan ayında Rusyada bulunuyor.

Guterresten eleştiri
Lavrovun yönettiği Güvenlik Konseyi oturumunda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de açıklamalarda bulundu.
Rusyanın Ukraynayı işgalinin yol açtığı felaketi kınayan Guterres, Rus işgalinin uluslararası hukukun bir ihlali olduğunu ve Ukrayna halkına devasa bir acı getirdiğini söyledi. Genel Sekreter, Rus işgalinin koronavirüs pandemisinin tetiklediği küresel ekonomik istikrarsızlığı pekiştirdiğini de savundu.

Oturumun konusuyla ilintili olarak, Guterres, Çok yönlü sistem, Birleşmiş Milletlerin yaratılmasından bu yana tüm zamanların en büyük baskısı altındadır diye konuştu. Guterres, Büyük güçler arasındaki gerilim tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı şekilde yanlış maceralar veya yanlış hesaplamalar nedeniyle ortaya çıkan çatışma riskleri de açıklamasında bulundu.

Oturumla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan, ABnin BMdeki temsilcisi Olof Skoog, Rusyayı alaycılıkla suçladı. Skoog, Rusya, bu oturumu organize ederek, kendisini BM Şartının ve çok yönlülüğün bir savunucusu olarak sunuyor. Bundan daha gerçek dışı olan başka bir şey yok diye konuştu.

Son güncelleme: 08:50 25.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı