• Turkhane Logo

Dünya nükleer enerjiye geri dönüyor

Dünya genelinden 30'dan fazla ülkenin lideri

09:41 22 Mart 2024 Cuma
Dünya nükleer enerjiye geri dönüyor
Dünya genelinden 30'dan fazla ülkenin lideri

Avrupa Birliğinde nükleer enerji yanlısı ülkeler, atom enerjisinin yeniden canlandırılması için adımlar atmaya hazırlanıyor.

Dünyanın dört bir yanından 30un üzerinde lider ve temsilci, Brükseldeki Nükleer Enerji Zirvesinde bir araya gelerek konuyu tartıştı.

Zirvenin ortak bildirisine göre, yeni nükleer santrallerin inşası ve gelişmiş reaktörlerin dünya çapında devreye sokulması taahhüt ediliyor.

Reuters tarafından görülen bildiride, liderler mevcut nükleer reaktörlerin ömrünün uzatılmasını destekleyecek ve rekabetçi bir şekilde finanse edecek koşulları sağlamak gibi önlemler alarak nükleer enerjinin potansiyelini tam olarak ortaya çıkarmak için çalışmayı taahhüt edecekler deniliyor.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, nükleer enerjinin iklim kriziyle mücadeleye ve stratejik özerkliği inşa etmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi de Nükleer enerjinin katkısını kolaylaştırmak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. Şurası açık, nükleer enerji var. Oynayacağı önemli bir rol var ifadelerini kullandı.

Avrupa ikiye bölündü
Avrupanın iklim hedeflerine ulaşması için düşük karbonlu enerji kaynağı olan nükleer enerjinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol zirve öncesinde Nükleer enerjinin desteği olmadan iklim hedeflerimize zamanında ulaşma şansımız yok dedi.

Ancak AB ülkeleri nükleer enerjiyi destekleyip desteklememe konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Fransanın başını çektiği grup, nükleer genişlemenin çok önemli olduğuna inanıyor; Avusturya ve Almanyanın da dahil olduğu ikinci grup ise rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara odaklanılmasını istiyor.

Fransada grev: Nükleer enerji kapasitesi yüzde 9, rafinaj kapasitesi yüzde 60 düştü
Avrupa ülkeleri, Japonyada 2011 yılındaki Fukushima nükleer kazasının ardından güvenlik endişeleri nedeniyle bu alanda geri adımlar attı.
Bu olayın ardından Almanya, altı nükleer santrali kapattı ve kalan reaktörlerini aşamalı olarak devre dışı bırakılacağını duyurdu. Ülkede son üç santral 2023te kapatıldı.

Ancak Moskovanın 2022de Ukraynayı işgal etmesinin ardından Rus gazına alternatif bulma ihtiyacı ve ABnin 2030 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltma taahhüdü nükleer enerjiye olan ilgiyi yeniden artırdı.

ABD destekliyor
Amerika Birleşik Devletleri de nükleer sektörün canlandırılmasını destekliyor.

ABD Başkanı Joe Bidenın temiz enerjiden sorumlu kıdemli danışmanı John Podesta, Dünya Bankası ve diğer kalkınma bankalarını nükleer finansman üzerindeki kısıtlamayı kaldırmaya teşvik etmek için Fransız girişimini destekliyoruz diye konuştu.

Son güncelleme: 09:41 22.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı