• Turkhane Logo

DSÖ'den Çin'e acil çağrı: Koronavirüs verilerini paylaş

Çin'de korona önlemlerinin kaldırılmasıyla hızla yayılan virüs diğer ülkeleri de endişelendiriyor. DSÖ, Çin'den koronavirüse ilişkin verileri ayrıntılı ve zamanında paylaşmasını istedi.

16:15 31 Aralık 2022 Cumartesi
DSÖ'den Çin'e acil çağrı: Koronavirüs verilerini paylaş
Çin'de korona önlemlerinin kaldırılmasıyla hızla yayılan virüs diğer ülkeleri de endişelendiriyor. DSÖ, Çin'den koronavirüse ilişkin verileri ayrıntılı ve zamanında paylaşmasını istedi.

DWnin haberine göre, Çindeki koronavirüs dalgası nedeniyle birçok ülke Çinden gelen yolculara yönelik kontrollerini artırdı. İtalya, İspanya, ABD, Hindistan ve Güney Korenin ardından Cuma akşamı da Fransa ve İngiltere, Çinden gelenlere test zorunluluğu getirileceğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, Çin sağlık yetkilileri ile Cuma günü yaptığı görüşmede ülkede virüsün yayılması ve enfeksiyonlar konusunda daha ayrıntılı raporlar talep etti. DSÖden yapılan açıklamada, Çinden hastalığın yayılması konusunda virüsün genetik dizilimi, hastaneye yatışlar, ölümler ve aşılama oranları da dahil olmak üzere daha ayrıntılı ve zamanında bilgi paylaşımı yapması talebinin tekrarlandığı bildirildi.

Açıklamada, Çin ve diğer ülkelere etkin önlemlerin alınması konusunda yardım edebilmek için durumu dikkatle gözlemlemenin ve verilerin zamanında yayınlanmasının önemli olduğu vurgulandı.

Çinde vaka sayısının artması kaygıya sebep oluyor

Çin yaklaşık üç yıldır süren tartışmalı sert korona önlemlerini 7 Aralıkta resmen sonlandırmıştı. Ancak resmi olarak teyit edilmeyen tahminlere göre, ülkede Aralık ayının ilk üç haftasında vaka sayısı 248 milyona ulaşmıştı. Bu Çin nüfusunun yüzde 18ine tekabül ediyor.

Son olarak Fransa ve İngiltere de, Çinden gelenlere test zorunluluğu getirileceğini duyurduSon olarak Fransa ve İngiltere de, Çinden gelenlere test zorunluluğu getirileceğini duyurdu
Son olarak Fransa ve İngiltere de, Çinden gelenlere test zorunluluğu getirileceğini duyurduFotoğraf: Kyodo/picture alliance
Bilim insanları, Çindeki vaka sayılarındaki hızlı artışın yeni varyantlara yol açabileceği, bunun da diğer ülkelerde hastalığın yeniden yayılmasına neden olabileceği endişelerini dile getiriyor.

Avrupa Birliğine (AB) üye ülkeler de Perşembe günü Çindeki koronavirüs dalgası karşında alınabilecek önlemleri görüşmüş, ancak ortak bir tutum belirlenmemişti. AB Komisyonun sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides, üye ülkelere gereken önlemleri ulusal düzeyde alma çağrısında bulunmuştu. ABye üye ülkelerin temsilcilerinin gelecek hafta içinde konuya ilişkin bir kriz toplantısı yapması bekleniyor.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, şu aşamada Çinden Almanyaya gelecek olanlar için önlemlerin artırılmasına gerek olmadığını, Avrupa düzeyinde koordineli bir çözümün önemli olduğunu belirtti. Avrupa havalimanlarında varyantların sıkı bir şekilde gözlemlenmesi gerektiğini kaydeden Lauterbach, varyantlara ilişkin verilerin Çinden güvenilir bir şekilde elde edilemediğine dikkat çekti.

Son güncelleme: 16:15 31.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı