• Turkhane Logo

Donald Trump'ın ilk duruşma tarihi belli oldu

2020 yılı başkanlık seçiminde aldığı yenilgiyi geri çevirmeye çalışmakla suçlanan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'daki davasının ilk duruşması 4 Mart 2024'te, Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin ondan fazla eyalette önseçimler için sandık başına gitmesinden bir gün önce başlayacak.

11:33 29 Ağustos 2023 Salı
Donald Trump'ın ilk duruşma tarihi belli oldu
2020 yılı başkanlık seçiminde aldığı yenilgiyi geri çevirmeye çalışmakla suçlanan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'daki davasının ilk duruşması 4 Mart 2024'te, Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin ondan fazla eyalette önseçimler için sandık başına gitmesinden bir gün önce başlayacak.

Davaya bakan Yargıç Tanya Chutkan, Trump hakkındaki dört davadan biri olan Washingtondaki federal davanın ilk duruşmasının 4 Mart 2024 tarihinde görülmesine karar verdi.
4 Mart 2024, “Süper Salı” olarak bilinen ve Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin Maineden Californiaya birçok eyalette partinin başkan adayını belirlemek üzere yapılan önseçimlerde sandık başına gideceği tarihten bir gün öncesi olması açısından dikkat çekici. Kamuoyu yoklamaları, Trumpın Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığı yarışını rakiplerinin açık ara önünde götürdüğünü gösteriyor.
Yargıç Tanya Chutkanın kararı, Trumpın Kasım 2024teki başkanlık seçimi öncesinde kampanyasına devam ederken hakkındaki dört kriminal davanın en azı üçünde yargıç önüne çıkacağı anlamına geliyor. Dördüncü kriminal dava için henüz duruşma tarihi belli olmadı.
Trump ayrıca önümüzdeki altı ay içinde görülmeye başlanacak üç kamu davasının sanığı.
Trumpın avukatları, duruşmanın 2026 yılı Nisan ayında başlaması için ısrarcı olmuş ancak Yargıç Chutkan, hazırlanmaları için avukatların bu kadar uzun süreye ihtiyaçları olmadığını söylemişti.

Chutkan, “Trump, ne kadar yoğun olursa olsun duruşma tarihine uymak zorunda” dedi.
Trump bugün, duruşma tarihinin belirlendiği kararı temyize taşıyacağını söyledi. Öte yandan uzmanlar, davada bir karara varılmadan temyizin mümkün olmadığını söylüyor.
Trump, Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda TEMYİZ EDECEĞİM yazdı. Trump, karara itirazın nasıl ve ne zaman yapılacağını açıklamadı.Eski Başkan, 25 Mart 2024 tarihinde de New York eyaletinde, porno yıldızı Stormy Danielsa 2016 başkanlık seçimleri öncesinde yaptığı sus payı ödemesini gizleme suçlamasıyla duruşmaya çıkacak. Yargıç Tanya Chutkan, olası tarih çakışmalarını engellemek için bu davanın yargıcıyla görüş alışverişinde bulunacağını kaydetti.

Trumpın üçüncü duruşması ise Florida eyaletinde 20 Mayıs 2024te başlayacak. Bu federal dava, Trumpın Beyaz Saraydan ayrıldıktan sonra gizli resmi belgeleri yasadışı olarak beraberinde bulundurma ve adaleti engellemeye girişimleriyle ilgili.
Georgia eyaletindeki dördüncü kriminal davanın duruşma tarihi ise henüz belirlenmedi. Fulton İlçe Savcısı Fani Willis, duruşmanın 4 Martta başlamasını talep etmişti. Ancak Yargıç Chutkanın kararı, bu tarihin büyük olasılıkla değişeceği anlamına geliyor.
Bugünkü oturuma katılmayan Trump, daha önce Chutkana, herhangi bir kanıt olmadan, kendisine karşı önyargılı olduğu suçlaması yöneltmişti. Chutkan ise Trumpı, internet üzerinden görgü tanıkları ya da davayla ilgili başka kişiler hakkında kışkırtıcı söylemlerde bulunmaması konusunda uyardı.
Trump, hakkındaki dört ceza davasını siyasi güdümlü olarak nitelemiş ve bunların amacının, iktidara geri dönmesini engelleme girişimi olarak tanımlamıştı.
Trump, hakkındaki üç ceza davasında suçsuz olduğu beyanında bulundu. Mahkeme dosyasına göre Trump, Georgia eyaletindeki davaya ilişkin ise 6 Eylülde suçlu ya da suçsuz olduğu yönünde beyanda bulunacak.
Georgiadaki davanın 19 sanığından biri olan Beyaz Saray eski Genel Sekreteri Mark Meadows, duruşmanın Georgia eyalet mahkemesi yerine federal mahkemede görülmesini sağlamak için girişimlerde bulunuyor. Meadows, federal mahkemedeki jürinin kendisine daha olumlu yaklaşacağı varsayımından yola çıkıyor.
Washingtonda görülecek davada Trumpın avukatları, 12 milyon 800 bin sayfalık belgeleri tasnif etmelerinin zaman alacağını kaydediyor.

Son güncelleme: 11:33 29.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı