• Turkhane Logo

Dilan Yeşilgöz, Hollanda Başbakanı Rutte'nin koltuğuna aday oldu

Hollanda Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, seçimlerin ardından aktif siyaseti bırakacağını duyuran Başbakan Mark Rutte'nin partisi VVD'nin genel başkanlığı için adaylığını açıkladı.

15:01 12 Temmuz 2023 Çarşamba
Dilan Yeşilgöz, Hollanda Başbakanı Rutte'nin koltuğuna aday oldu
Hollanda Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, seçimlerin ardından aktif siyaseti bırakacağını duyuran Başbakan Mark Rutte'nin partisi VVD'nin genel başkanlığı için adaylığını açıkladı.

Göç politikası konusunda yaşanan anlaşmazlık üzerine koalisyon hükümetinin dağıldığı Hollandada muhafazakar Demokrasi için Halk Partisinden (VVD) Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, parlamento seçimlerinin ardından aktif siyaseti bırakacağını açıklayan Başbakan Mark Rutteden boşalacak koltuk için adaylığını açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ailesi kendisi henüz çocukken Hollandaya göç eden 46 yaşındaki bakan, genel seçimlerde VVD partisinin başına geçecek ilk kadın olmak üzere aday oldu. Partideki diğer önde gelen siyasetçilerin parti başkanlığı için adaylıklarını açıklamayacakları ifade edilirken, parti liderlerinin bu hafta Yeşilgöze desteklerini açıklamasının beklendiği belirtildi. Fakat Dilan Yeşilgözün partinin başına geçebilmesi için adaylar arasında yapılacak seçimi kazanması gerekiyor.
BAŞBAKAN MARK RUTTE, SİYASETİ BIRAKACAĞINI AÇIKLAMIŞTIGöç politikası konusundaki anlaşmazlık sonucu koalisyon hükümetinin istifa ettiği Hollandada, beşinci kez başbakan adayı olup olmayacağı merak edilen Mark Rutte, 10 Temmuzda konuya ilişkin açıklama yaptı. Rutte, beşinci kez başbakan adayı olmayacağını ve kasım ayındaki seçimlerden sonra siyaseti bırakacağını açıkladı.
Parlamentoda hükümetin düşmesi ile ilgili yapılacak görüşme öncesi konuşan Rutte, Dün sabah, bir daha partim VVDnin lideri olmama kararı verdim. Seçimlerden sonra yeni kabine oluşturulduğunda siyaseti bırakacağım ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?Hollandada Başbakan Mark Rutte liderliğindeki hükümet 7 Temmuz 2023te istifa etti. Rutte, hükümeti oluşturan dört koalisyon partisi arasında göçmen politikaları konusundaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için günlerdir yürütülen görüşmelerde sonuca ulaşılamadığını açıkladı. Merkez sağdaki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisinin (VVD) lideri Rutte, düzenlediği basın toplantısında, Koalisyon ortaklarının göçmen politikası konusunda çok farklı görüşlere sahip olduğu konusu bir sır değil dedi.
Rutte, Bu akşam maalesef söz konusu farklılıkların aşılamaz olduğu sonucuna vardık. Bu nedenle kısa süre içinde Krala tüm hükümet adına yazılı istifamı sunacağım diye ekledi.
İstifa eden hükümet, 56 yaşındaki Ruttenin 2010dan beri kurduğu dördüncü hükümetti. Son hükümet, dokuz ayda neticelenen koalisyon görüşmelerinin ardından Ocak 2022de göreve başlayabilmişti. Hollandada bir sonraki seçimler kasımda yapılacak. 

Son güncelleme: 15:01 12.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı