• Turkhane Logo

Devrik liderin evini havaya uçurdular.. Yemen alev alev yanıyor..

Bu sabah saatlerinde Yemen'deki İran Konsolosluğunun havaya uçurulmasından sonra şimdi de devrik lider Ali Abdullah Salih'in evine bombalı saldırı düzenlendi.

15:25 04 Aralık 2017 Pazartesi
Devrik liderin evini havaya uçurdular..  Yemen alev alev yanıyor..
Bu sabah saatlerinde Yemen'deki İran Konsolosluğunun havaya uçurulmasından sonra şimdi de devrik lider Ali Abdullah Salih'in evine bombalı saldırı düzenlendi.

Yemende Şii Husiler, saf değiştirip Suudi Arabistanla anlaşmaya çalışan ve Yeni sayfa açmaya hazırım mesajı veren devrik lider Ali Abdullah Salihin başkent Sanadaki evini havaya uçurdu.

İranın yarı resmi Tasnim haber ajansı da Salihin Maribe kaçmaya çalışırken Husiler tarafından öldürüldüğünü öne sürdü.

HAVAN TOPUYLA SALDIRDILAR

Öte yandan askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yemende meşru yönetim karşıtı olan eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile Husiler arasında başkent Sanada devam eden çatışmalar sırasında İran Büyükelçiliğinin havan topuyla hedef alındığı belirtildi.

DUMANLAR YÜKSELİYOR

Havan topunun nereden atıldığı henüz bilinmezken, büyükelçilik binasından dumanların yükseldiği kaydedildi.

Yemende meşru hükümete karşı birlikte hareket eden Husiler ile eski cumhurbaşkanı Salih yanlıları arasındaki çatışmalar cumartesi sabahı Sanada yeniden alevlenmişti.

İÇ ÇATIŞMA VAR

Yemende 2014ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyor.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN YEMENDE KARŞI KARŞIYA

Bölgenin en büyük rakip iki ülkesi Suudi Arabistan ve İran Yemende karşı karşıya. İran başkent Sana başta olmak üzere ülkenin birçok yerini ele geçiren Şii Husileri destekliyor. Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ise, Husilerin ilerleyişinden rahatsız.

HUSİLER KİMDİR?

Yemen ile Suudi Arabistan sınırında bulunan Sada kent merkezinde yaşayan Husiler önceleri, Hz. Muhammedin torunları olan ilk 5 İmamı (Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, İmam Zeynelabidin ve İmam Zeyd) meşru İslami önder kabul eden ancak Sünni Müslümanlar ile teorik ve pratik alanda çatışmayan Zeydi mezhebine mensup.

Sana Üniversitesi Eğitim ve Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmed Muhammed Dağşi, Zeydi Mezhebinin genel görüşleri arasında yer almayan Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osmanı Hz. Aliden önce halife oldukları için suçlu ya da kâfir görmek gibi aykırı görüşlere sahip olan Carudiye ekolüne mensup olan Husi lideri Bedreddin Husinin, İranın Kum kentinde ve Lübnanda gördüğü ilahiyat eğitimi sonucu 12 İmam Şii mezhebini kabul ettiğine dikkati çekiyor. Dağşi, Husi hareketinin ideolojik açıdan Yemendeki Sünni ve Zeydi hareketlerden bağımsızlaşarak İran yönetimiyle paralel bir siyasal oluşuma dönüştüğü değerlendirmesinde bulunuyor.

Yemenin en büyük Zeydi otoritesi şeklinde anılan İmam Kadı Muhammed İsmail Amraninin yanı sıra İmam Maciduddin Mueydi, Muhammed el-Mansur, ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el-Husi gibi Zeydi otoritelerin gayrimeşru ilan ettiği Husi Ensarullah hareketi Yemen Alimler Birliği tarafından da fitne çıkarmak ile itham edilmişti.

SUUDİ ARABİSTAN, İRAN VE ABDNİN YEMENDEKİ POZİSYONU

İran, Şii Husilerin en büyük destekçisi. Geçmişte Yemen hükümeti, isyancılara İran tarafından gönderilen silahlara el koyduğunu açıklamıştı.

Son olarak İranın yoğun desteğini alan Husiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadinin Sittin Caddesindeki konutuna saldırdı.

İran yönetimi Suriye, Irak ve Yemende kendisine yakın silahlı birliklerin olduğunu inkâr etmiyor.

İranın Yemendeki etkisinden de bahseden İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, Husi Ensarullah hareketinin, İslam Devriminin temel prensipleriyle hareket ettiğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Hadiyi güçlü biçimde destekleyen Suudiler, Husilerin etkisinin artmasına net biçimde karşılar. 2009 yılında petrol zengini Suudi devleti Saada vilayetindeki Şii isyancılara karşı hava harekâtı düzenledi. Geçen sene de Husileri terör örgütü ilan etti.

Riyadlı yetkililer Husileri İranın bölgedeki temsilcisi olmakla suçluyor. Aşırı derecede varlıklı ve politik etkiye sahip olan Suudilerin Yemende kilit rol oynamayı sürdürmesi bekleniyor. Riyad daha önce İranı Yemenden işgalci güçlerini çekmesi konusunda uyarmıştı.

Bölgenin güçlü Sünni devleti Suudi Arabistan ve güçlü Şii devleti İran arasında gergin olan ilişkiler, Yemenin yıkıcı bir mezhep çatışmasına sürükleneceği kaygısına neden oluyor.

ABD yönetimi, Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan hava operasyonlarına lojistik ve istihbarat desteği veriyor.

Washingtonun en büyük kaygısı, ülkedeki güçlü unsurlardan biri olan Arap Yarımadası El Kaidesinin (AQAP) etkisini daha da artırması.

Son güncelleme: 15:25 04.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı