• Turkhane Logo

Demokrat Parti Kurultayı Sanal ortamda yapıyor: Biden'ın adaylığı resmileşecek

3 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerinde Joe Biden'ın adaylığını resmileştirecek Demokrat Parti'nin dört gün sürecek kurultayı,sanal ortamda başlıyor.

20:04 17 Ağustos 2020 Pazartesi
Demokrat Parti Kurultayı Sanal ortamda yapıyor: Biden'ın adaylığı resmileşecek
3 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerinde Joe Biden'ın adaylığını resmileştirecek Demokrat Parti'nin dört gün sürecek kurultayı,sanal ortamda başlıyor.

Demokrat Partinin sanal ortamda dört gün sürecek kurultayı, bugün başlıyor. Amerikanın dört bir yanından kurultaya katılacak delegelerin ve konuşmacıların 3 Kasımdaki başkanlık seçimlerinde Joe Bidenın Donald Trumpı mağlup etme misyonuna odaklanması bekleniyor.
Eski başkanlar Barack Obama ve Bill Clinton ile 2016 Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton başta olmak üzere Demokrat Partinin önde gelen birçok isminin kurultay boyunca 77 yaşındaki Joe Biden ve Biden’in başkan yardımcısı adayı olarak tercih ettiği California Senatörü Kamala Harristen övgüyle bahsetmeleri bekleniyor.
Harris, iki büyük partiden birinden başkan yardımcılığına aday gösterilen ilk siyah ve Güney Asya kökenli kadın olan Harris, Biden için hem tarihi hem de ihtiyatlı bir tercih.
California Senatörü Kamala Harris, Bidenın başkan yardımcılığı için birkaç siyah ve azınlık kadın adayı değerlendirdiği süreçte uzun zamandır listenin en üstünde yer alıyordu.
Perşembe akşamı Demokrat Partinin başkan adaylığını kabul edecek olan Joe Biden, 30 yıl içinde üçüncü kez başkanlık yarışına katılmış olacak. Ancak 2020 seçimleri, Bidenın adının Demokrat Partinin ABD başkanlığı için oy pusulalarında geçeceği ilk seçim olacak.


Bu yılki Demokrat Parti kurultayı ve Bidenın yapacağı başkan adaylığı kabul konuşmasının sanal ortamda gerçekleştirecek olması, Amerikan kamuoyunun ilk kez karşılaştığı bir deneyim olacak. Amerikada her dört yılda bir yapılan başkanlık seçimlerinden önce partilerin adaylarını resmi olarak açıkladığı kurultaylar, coşkulu kalabalıkların katıldığı dev etkinliklerdir. Ancak Corona virüsü salgını nedeniyle Demokrat Partinin 2020 kurultayı, online ortama taşınmış olacak.
Demokrat Parti, kurultayını, Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde yapmayı planlıyordu. Ancak Amerikada Corona virüsü vakalarının artmaya devam devam etmesi ve kalabalıkların kapalı ortamlarda biraraya gelmemesi için yapılan uyarılar, Demokrat Partinin kurultayı online ortama taşıma kararı almasına neden oldu.
Joe Biden, Demokrat Partinin başkan adaylığını memleketi Delaware eyaletindeki evinden kabul edecek. Bidenın yanında yakın siyasi danışman ve yardımcıları bulunacak. Oysa geleneksel parti kurultaylarında başkan adayları çok sayıda destekçisini etrafında toplar ve bu destekçiler, adayların yaptığı kabul konuşmasına alkışlarla eşlik eder. Ancak bu yıl her şey farklı.
2020 farkı
Başkan Donald Trump ise Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığını 27 Ağustosta, Beyaz Saraydaki Güney Bahçeden yapacağı konuşmayla kabul edecek. Cumhuriyetçi Parti kurultayının Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde yapılması planlanıyordu.
Öte yandan Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pencein, bu hafta, seçimin çekişmeli geçeceği birkaç eyaleti ziyaret etmesi bekleniyor. Trump ve Pencein uğramayı planladığı noktalardan biri, Joe Bidenın büyüdüğü Pennsylvania eyaletinin kuzeydoğusundaki Scranton kenti.
Amerikada başkanlık seçimlerinin sonucu, ulusal çapta kullanılan oyların toplam sayımına göre değil, dolaylı olarak, 50 eyalet ve başkent Washingtonu temsil eden Seçiciler Kurulu tarafından belirleniyor.
Seçiciler Kurulunda Amerikanın en kalabalık eyaleti olan Californianın 55, Texasın ise 38 delegesi bulunuyor. Bir adayın başkan seçilmesi için kurulda yer alan 538 seçicinin 270ini alması gerekiyor. Yedi eyalet ve başkent Washington, Seçiciler Kurulunda en düşük üye sayısı olan 3er seçiciye sahip.
Donald Trump, 2016 başkanlık seçimlerinde ulusal çapta rakibi Hillary Clintondan 3 milyon daha az oy toplamış olmasına rağmen Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin eyaletlerini çok az farkla kazanarak bu eyaletlerin seçici oylarını almayı başarmış ve başkanlık koltuğuna oturmuştu.
Biden, ön seçimlerde aralarında Harrisin de bulunduğu çok sayıda Demokrat Partili rakibini geride bırakarak adaylığı garantilemiş, geçen hafta ise eski rakibi Harrisi yardımcısı olarak tayin etmişti. Biden-Harris ekibinin başkanlık seçimini kazanması durumunda Harris, Amerikanın en kıdemli kadın lideri olacak.
Kurultaya kimler katılıyor?
Biden, seçimi kazandığı takdirde, 2021 yılı Ocak ayında yemin edip başkanlık görevini devraldığında 78 yaşında olacak. Bu, kendini geleceğe kurulan köprü olarak tanımlayan Bidenın 74 yaşındaki Trumpı geride bırakarak şimdiye kadarki en yaşlı ABD başkanı olması anlamına geliyor. Bazı siyaset uzmanlarıysa Bidenın kazandığı takdirde tek dönemlik başkan olacağı yorumları yapıyor. Bu da başkan yardımcısı Harrisin 2024 başkanlık seçimlerinde Demokrat Partinin önde gelen başkan adayı olmasına olanak tanıyabilir.
Demokrat Parti, dört gün sürecek kurultay boyunca her akşam farklı bir tema çerçevesinde çok sayıda konuşmacıya yer verecek. Pazartesi gününün teması, ABD Anayasasının ilk üç kelimesi olan ve Biz, halk anlamına gelen We the People, Salı gününün teması Liderlik Önemlidir, Çarşamba gününün teması Daha Kusursuz Bir Birlik ve Perşembe gününün teması Amerikanın Sözü.Pazartesi akşamı konuşma yapacak Demokrat Partili isimler arasında eski First Lady Michelle Obama, Vermont Senatörü, Demokrat Partinin ilerici kanadının lideri ve Bidenın partinin başkan adaylığı yarışında geriye kalan son rakibi Bernie Sanders ve Başkan Trumpı yüksek sesle eleştiren eski Cumhuriyetçi Partisi Ohio Valisi John Kasich yer alıyor.
Eski Başkan Bill Clinton, Joe Bidenın eşi eğitimci Jill Biden, 2004 Demokrat Parti başkan aday adayı John Kerry ve Demokrat Partililerin Senatodaki lideri Chuck Schumer, Salı akşamı kamuoyuna seslenecek.
Çarşamba akşamı konuşma yapacak isimler arasında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 2016 başkan adayı Hillary Clinton, eski Başkan Barack Obama ve Başkan Yardımcısı adayı Kamala Harris bulunuyor.Kurultay, Perşembe gecesi ise Biden ailesi fertlerinin konuşmaları ve Joe Bidenın adaylığı kabul konuşmasıyla son bulacak.

Son güncelleme: 20:04 17.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı