• Turkhane Logo

Delta Varyantı korkuttu: Türkiye içte açılıyor dışa kapanıyor

Türkiye, 1 Temmuz’da koronavirüs kısıtlamalarının büyük kısmını kaldıracak. Ancak dünyada hızla yayılan Delta varyantı nedeniyle 6 ülkeden gelen uçuşların durdurulması kararlaştırıldı.

11:43 29 Haziran 2021 Salı
Delta Varyantı korkuttu: Türkiye içte açılıyor dışa kapanıyor
Türkiye, 1 Temmuz’da koronavirüs kısıtlamalarının büyük kısmını kaldıracak. Ancak dünyada hızla yayılan Delta varyantı nedeniyle 6 ülkeden gelen uçuşların durdurulması kararlaştırıldı.



İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “1 Temmuz 2021 Sonrası Ülkeye Giriş Tedbirleri” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelen uçuşlar, bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar durduruldu.

Başka bir ülkeden gelmekle birlikte son 14 günde Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’da bulunduğu anlaşılan kişilerden Türkiye’ye girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu göstermesi istenecek ve bu kişiler valiliklerce belirlenecek yerlerde 14 gün süreyle karantinaya alınacak.


AFGANİSTAN VE PAKİSTAN’DAN GELENLERE 10 GÜN KARANTİNA

Afganistan ve Pakistan’dan Türkiye’ye gelen kişilerle son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 gün olarak uygulanacak.

Birleşik Krallık, İran, Mısır ve Singapur’dan gelen kişilerden girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecek.

AŞI OLANLAR VE HASTALIĞI GEÇİRENLERDEN TEST İSTENMEYECEK

Diğer ülkelerden gelenlerden girişten en az 14 gün önce aşı yaptırıldığına ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28’inci gününden başlamak üzere hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenlerden ayrıca negatif sonuçlu PCR/hızlı antijen testi raporu ibrazı talep edilmeyecek. Bu kişiler için karantina tedbiri uygulanmayacak.

Aşı sertifikasının veya hastalığı geçirdiğine dair belgelerin ibraz edilememesi durumunda girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten azami 48 saat içerisinde yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunun ibrazı yeterli görülecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’ye giriş yapacak kişiler, varış noktalarında örnekleme (sampling) temelinde PCR testine tabi tutulabilecek. Bu kapsamda gelen kişilerin test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitmelerine izin verilecek. Bu kişilerden delta varyantı taşıdığı tespit edilenlerin karantina koşulları 14’üncü günün sonunda PCR testi negatif sonucuyla sonlandırılacak.

Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için, uçak-gemi mürettebatı, kilit personel olarak nitelendirilen gemi adamları ve tır şoförleri SARS-CoV-2 PCR testi ve karantina uygulamasından muaf tutulacak.

AVUSTRALYA’DA BİRÇOK BÖLGEDE YENİ VAKALAR ÇIKTI

Koronavirüsle mücadelede dünyanın en başarılı ülkelerinden Avustralya’nın bir çok yerinde birden koronavirüs vakalarının patlak vermesi üzerine hükümet Pazartesi günü acil toplantı kararı aldı.

Sidney’de çok daha kolay bulaşan Delta varyantı vakalarının sayısı 128’e ulaştı.

Ülkenin Kuzey Eyaleti (Northern Territory), Queensland ve Batı Avustralya’da da vakalar çıktığı açıklandı.

Ülkede aylardır ilk kez bir çok yerde birden eş zamanlı olarak vakalar tespit edildi.

Salgının yeni vakalarla canlanması yetkilileri eyaletler arası ve uluslararası seyahatleri de kısmen durdurmaya yöneltti.

Yeni Zelanda, Avustralya ile karşılıklı karantinasız seyahat anlaşmasını kısa süreyle askıya aldığını açıkladı.

ALMANYA’DA YENİ VAKALARDA DELTA VARYANTI PAYI YÜZDE 35

Almanya’da da yeni görülen koronavirüs vakalarında Delta varyantının payı artıyor. Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler incelenen vakaların yüzde 35’inde ilk kez Hindistan’da görülen Delta varyantının bulunduğunu açıkladı.

Wieler eldeki verilerin birkaç günlük olması nedeniyle halihazırda yeni vakaların yaklaşık yüzde 50’sinde Delta varyantının görüldüğü tahmininde bulunduklarını söyledi.

Almanya’da kamu sağlığından sorumlu kurum olan RKI, Delta varyantının Alfa (İngiltere-Kent) varyantından daha bulaşıcı olduğunu Cuma günü açıklamıştı. Varyantın daha ziyade aşılanmamış nüfus içerisinde yayıldığı belirtiliyor. Günlerdir düşüş kaydeden vaka sayısının, Delta varyantının yayılması nedeniyle yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.

DELTA VARYANTI

İlk kez Hindistan’da görülen ve İngiltere’de yayılan Delta varyantına dair belirtilerin diğer varyantlardan bazı farklılıklar gösteriyor.

Uzmanlara göre Delta varyantı daha çok baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.

Klasik Kovid-19 hastalığının ana belirtileri ise yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı şeklinde biliniyor.

Son güncelleme: 11:43 29.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı