• Turkhane Logo

Davada yeni gelişmelerin işareti mi? Rıza Sarraf davasına iki yeni gizli dosya eklendi

10:50 07 Nisan 2023 Cuma
Davada yeni gelişmelerin işareti mi? Rıza Sarraf davasına iki yeni gizli dosya eklendi





ABD’de 2015 yılında başlayan Rıza Sarraf davasına, geçen hafta iki yeni gizli dosya eklendi. Hukukçular, uzun bir süre sonra dava dosyasına yeniden iki gizli dosyanın birden girmesiyle davada yeni gelişmelerin olabileceğine işaret etti.



Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre, böylece davanın başından itibaren dava dosyasına gizlilik kaydıyla eklenen dosya sayısı 50’yi geçti. Sarraf davasında, 2015 yılından bugüne kadar toplam 722 dosya girişi yapıldı.



‘Hukuki teamüller dışında’



Sarraf davasında 2022 yılında sadece ikisi gizli dosya olan toplam üç işlem yapılmıştı. 2016’da Rıza Sarraf’ın Miami’de tutuklanmasıyla iki ülkede de gündeme gelen davaya, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve Halkbank sanık olarak eklenmişti. Hakan Atilla’nın yargı sürecinde Sarraf, hakkındaki tüm suçlamaları kabul edip, duruşmalarda tanık olarak dinlenmişti.



Hukukçular, iki yeni gizli dosyanın ‘davada yeni gelişmelerin olabileceğine işaret ettiğini’ kaydederken, hakkındaki tüm suçlamaları kabul eden Sarraf’ın 6 yıl geçmesine rağmen henüz hakim karşısına çıkartılmayıp, kabul ettiği suçlamalarla ilgili bir cezanın verilmemesini ise ‘oldukça şaşırtıcı ve hukuki teamüllerin dışında’ olarak değerlendirdi. 



İddia: Sarraf’ın itirafları devam edebilir



Hukukçuların bir diğer iddiası ise dava arşivinde 50’yi aşan gizli dosyalar arasında yeni iddianameler ve yeni isimler olabileceği yönünde. Hukukçular ayrıca, Sarraf’ın itiraflarının halen devam etme ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti.



ABD ceza yasalarına göre suçunu itiraf eden bir sanığın mutlaka belirlenen bir duruşma gününde kabul ettiği suçlarla ilgili cezalandırılması gerekiyor.

Son güncelleme: 10:50 07.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı