• Turkhane Logo

Cuntayla yönetilen üç Afrika ülkesi ortak ordu kuruyor

Darbeyle yönetimlerin değiştiği Nijer, Mali ve Burkina Faso,

09:44 08 Mart 2024 Cuma
Cuntayla yönetilen üç Afrika ülkesi ortak ordu kuruyor
Darbeyle yönetimlerin değiştiği Nijer, Mali ve Burkina Faso,

Afrikada askeri cuntayla yönetilen Nijer, Mali ve Burkina Faso, aşırılık yanlısı şiddetle mücadele etmek üzere ortak bir güç oluşturdu.

Nijeryanın başkenti Niameyde yapılan görüşmelerin ardından askeri birliğin kurulduğu duyuruldu.

Nijerin en üst düzey askeri yetkilisi Tuğgeneral Moussa Salaou Barmou, ortak gücün bölgeki güvenlik sorunlarının üstesinden gelmek için mümkün olan en kısa sürede faaliyete geçeceğini söyledi.

Barmou, savunma ve güvenlik hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak operasyonel bir konsept olarak tanımladığı gücün işleyişi ve boyutu hakkında ayrıntı vermedi.

Sahelde yıllarca güçlü bir askeri varlığa sahip olan eski sömürgeci güç Fransa ile ve diğer komşularıyla bağlarını koparan üç ülke, son dönemde Rusyaya yaklaştı.

Dış desteğe ihtiyaçları var
Üç ülkede ordu, seçilmiş hükümetlerini devirdikten sonra bölgelerindeki isyanları sona erdirme sözü verdi.
Ancak analistler, şiddetin bu rejimler altında daha da kötüleştiğini söylüyor.

Saheldeki çatışmaları araştıran bağımsız analist Bedr Issa, güvenlik ittifaklarının etkinliğinin sadece kaynaklarına değil, dış desteğe de bağlı olacağını söyledi.

ABD merkezli Hudson Enstitüsünde Batı Afrika konusunda uzmanlaşmış araştırmacı James Barnett, üç rejimin de çok kırılgan olduğunu ve bunun birlikte çalışma kapasiteleri konusunda şüpheler uyandırdığını kaydetti.

Barnett, Darbelerle iktidara geldiler, muhtemelen kendileri de yüksek darbe riskiyle karşı karşıyalar, dolayısıyla her bir rejimin temeli sallantılıyken istikrarlı bir güvenlik çerçevesi inşa etmek zor dedi.

Geçtiğimiz yıl, IŞİD ve El Kaide bağlantılı grupların saldırılarında bölgede binlerce kişi hayatını kaybetti.

G5 ve ECOWAStan ayrıldılar
Üç ülke geçtiğimiz eylül ayında Sahel Devletleri İttifakı (AES) olarak bilinen ortak savunma paktı kurarak G5 adlı uluslararası güçten çekildi.
Yine bu yıl şubat ayında da Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğundan (ECOWAS) ayrılma kararı aldılar.

Malide on yılı aşkın bir süredir görev yapan BM barış gücü misyonu Minusma da, yönetimin istediği üzerine aralık ayında çıkışını tamamladı.

Son güncelleme: 09:44 08.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı