• Turkhane Logo

COVID-19'un kökeni ile ilgili komplo teorileri yeniden alevlendi

COVID-19'un kökeni hala bilinmezliğini koruyor. Pandeminin başlangıcından üç yıl sonra bile hastalığa neden olan Corona virüsünün laboratuvardan mı çıktığı yoksa hayvandan mı insana bulaştığı belirsiz.

09:56 02 Mart 2023 Perşembe
COVID-19'un kökeni ile ilgili komplo teorileri yeniden alevlendi
COVID-19'un kökeni hala bilinmezliğini koruyor. Pandeminin başlangıcından üç yıl sonra bile hastalığa neden olan Corona virüsünün laboratuvardan mı çıktığı yoksa hayvandan mı insana bulaştığı belirsiz.

COVID-19la ilgili bilgi kirliliği sözkonusu olduğunda, virüsün kökenine ilişkin yeni raporlar hızla virüs, aşılar ve maskeler hakkında pandemi başladığından beri yankılanan yanıltıcı iddialara geri dönülmesine neden oluyor.

Son olarak ABD Enerji Bakanlığı, gizli bir raporun virüsün laboratuvardan sızdığı sonucuna düşük güvenilirlikle vardığını doğrulamıştı.

Rapor henüz kamuoyuna açıklanmadı ve Washingtondaki yetkililer, birçok devlet kurumunun COVID-19un kökeni hakkında hemfikir olmadığını vurguluyor.

“ABD Çin’i COVID Konusunda Dürüst Olmaya Zorlamalı”
Dün FBI Başkanı Christopher Wray, Fox News kanalına yaptığı açıklamada FBIın epey uzun bir süredir salgının kökeninin büyük olasılıkla Wuhandaki potansiyel bir laboratuvar vakası olduğu değerlendirmesinde bulunduğunu söylemişti.
Ancak ABD istihbarat camiasının diğer mensupları aynı görüşte değil. Birçok bilimadamı çeşitli çalışmalarla ve raporlarla da desteklenen Corona virüsünün muhtemelen Wuhandaki Huanan pazarında hayvandan insana geçmiş olmasının en olası izahat olduğu görüşünde. Dünya Sağlık Örgütü ise hayvandan insana bulaşmış olmasının en makul olasılık olduğunu ancak laboratuvar sızıntısı iddiasının elenebilmesi için iddianın daha fazla araştırılması gerektiğini söylemişti.

Raporu destekleyenler delillere bakmaksızın uzmanların aşılar ve maskeler konusunda da hatalı olduğunu söylemeye başladı.

Pazar günü 300 bin kez okunan bir Twitter iletisinde Okul kapamalar başarısız oldu ve korkunç bir politikaydı. Maskeler etkisiz ve zararlıydı. COVID laboratuvardan çıktı. Biz şüphecilerin söylediği her şey doğruydu ifadeleri kullanıldı.

The Wall Street Journalın Pazar günü Enerji Bakanlığının raporunu yayınlamasıyla COVID-19 yeniden konuşulmaya başladı. Merkezi San Franciscoda bulunan medya istihbarat firması Zignal Labsın çalışmasına göre COVID-19la ilgili komplo teorileri de artarak yeniden gündeme geldi.

Komplo teorileri son 48 saatte arttı

Laboratuvar sızıntısı teorisi pandeminin başlangıcından bu yana internette dolaşsa da sosyal medya, bloglar ve diğer sitelerin incelenmesiyle yapılan çalışmaya göre bu konuya yapılan atıflar Enerji Bakanlığının raporunun ortaya çıkmasının ardından son 48 saatte yüzde 100 bin arttı.

Komplo teorilerinin çoğu birbiriyle ve Enerji Bakanlığının raporundaki bulgularla çelişiyor. Salı günü yazdığı bir Twitter mesajında Georgiadan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene, COVID-19 için Çinin insan yapımı biyolojik silahı tanımını kullandı. Bir takipçisi Ukraynada yapılmıştı yanıtını verdi.

Çok sayıda can alan ve bütün dünyayı etkileyen bu olay hakkında birçok soru işareti varlığını sürdürüyor. Hükümetin COVID-19 propagandasını izleyen Demokrasiyi Koruma İttifakı uzmanı Bret Schafera göre virüsün hala öfke uyandırması ve hakkında dezenformasyon yayılması sürpriz değil.

Schafer Pandemi herkes için çok yıkıcıydı. COVIDle ilgili hislerin yoğunluğunun kaybolacağını sanmıyorum. Ne zaman yeni bir şey çıksa, gerçek ya da hayal ürünü de olsa, bu acılar ve hayal kırıklığı tetikleniyor dedi.

Çin ABDyi suçlamıştı

Çin hükümet yetkililerinin geçmişte kendi sosyal medya hesaplarını ABD karşıtı kompo teorilerini yaymak için kullandıkları da oldu. Bunlardan biri de COVID-19 virüsünün ABD tarafından üretildiği ancak Çinin üstüne yıkıldığıydı.

Şimdilik Çin, Enerji Bakanlığının raporu karşısında sessiz. Resmi yanıtında Çin hükümeti, bakanlığın değerlendirmesini pandemiyi politize etmekle eleştirdi. Çevrimiçi ortamdaysa Pekinin propaganda ve dezenformasyon ağı büyük ölçüde sessizliğini korudu, yalnızca birkaç ileti raporu eleştirdi ya da dalga geçti.

Son güncelleme: 09:56 02.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı