• Turkhane Logo

CNN: İsrail, Gazze'de sivillerin gitmesini istediği bölgeleri vurdu

CNN International'ın uydu görüntüleri ve yerel basına dayanarak yaptığı araştırmaya göre, İsrail ordusu Gazze'deki sivillerin gitmesini istediği yerlere en az üç saldırı düzenledi.

12:39 22 Aralık 2023 Cuma
CNN: İsrail, Gazze'de sivillerin gitmesini istediği bölgeleri vurdu
CNN International'ın uydu görüntüleri ve yerel basına dayanarak yaptığı araştırmaya göre, İsrail ordusu Gazze'deki sivillerin gitmesini istediği yerlere en az üç saldırı düzenledi.

İsrailin Gazzeye saldırıları devam ederken, CNN Internationalın yaptığı bir araştırma, Hamas ile varılan 7 günlük geçici ateşkesin sona ermesinden bu yana İsrail ordusunun sivillerin taliye ederek gitmesini istediği en az üç yeri vurduğunu ortaya koydu. 

CNNden Jake Tacchinin haberine göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) 1 Aralık tarihinde 623 bloğa böldüğü bir Gazze haritası yayınlamış, bu haritada ordunun vuracağı ve sivillerin gitmesi istenen yerler işaretlenmişti. Bu harita, Gazze Şeridine havadan atılan broşürlerin üzerinde kare kod ile çevrimiçi olarak erişilebilecek şekilde paylaşılmıştı. IDF, bu haritayı Gazze halkının güvenliğini, canını ve ailelerinin canını korumanın güvenli bir yolu olarak nitelendirmişti. Gazze halkından ordunun pek çok yayın organı tarafından da paylaşılan direktiflerini takip ederken bu haritayı dikkate alması ve kontrol etmesi istenmişti. 
İSRAİLİN TALİMATLARI MUĞLAK VE AKIL KARIŞTIRICIYDICNNin araştırmasına göre, Gazzeliler bu tahliye emirlerini izledi ancak bir gün sonra İsrailin düzenlediği hava saldırısında öldürüldüler. Buna göre, IDFnin tahliye taleplerine ilişkin talimatları muğlak ve akıl karıştırıcıydı. IDFnin tahliye edilmesini ve sivillerin gitmesini istediği yerler haritalarda bildirilse de bu mesajlardan bazıları çelişkiliydi ve halkın elektrik ve iletişim kesintileri sebebiyle bu bilgiye erişimi konusunda endişeler vardı.

CNN International, sosyal medyada paylaşılan video ve fotoğraflar, uydu görüntüleri ve yerel basında çıkan haberler üzerinde yaptığı inceleme sonucunda, İsrail ordusunun Gazzedeki sivil halktan gitmesini istediği yerlere en az üç saldırı düzenlediğini teyit etti.
İSRAİL ORDUSU: İSTİHBARAT ÜZERİNE VURULDUCNNin incelemesine cevaben bir açıklama yapan İsrail ordusu, çatışmaların başından bu yana sivil halktan yoğun çatışmaların olduğu bölgelerden geçici olarak daha güvenli bölgelere gitmesini istediklerini, bunun amacının riski en aza indirmek olduğunu savundu. IDF, CNNin vurulduğunu tespit ettiği bölgelerin, buralarda Hamasın Refah Tugayı komutanlarının olduğuna ilişkin istihbarat üzerine vurulduğunu iddia etti. 
İsrail ordusunun açıklamasında, Gazze Şeridinin neresinde olurlarsa olsunlar Hamas altyapısına ve teröristlere karşı ordu faaliyetlerinin devam ettiği ifade edildi. 
İSRAİL, REFAHTAKİ MAHALLELERİ HEDEF ALDI: EN AZ 35 ÖLÜCNN Internationalın araştırmasına göre, İsrail ordusunun Gazzedeki sivillerin Refaha gitmesini önermesine karşılık, 2 Aralık tarihini izleyen üç gün boyunca İsrail ordusu Refahtaki bölgelere üç saldırı düzenledi. 3 Aralık günü, İsrail, Refahın El Geneia mahallesine saldırı düzenledi. Bu saldırıya ilişkin yayınlanan fotoğraf ve videolarda, büyük bir krater oluştuğu ve pek çok binanın zarar gördüğü ya da yıkıldığı görüldü. Yerel basına göre, Al Bawab ailesinin evini hedef alan saldırıda en az 17 kişi öldürüldü. 
Aynı gece bir başka hava saldırısında Refahın Al Tanour mahallesindeki Al Jazzar ailesinin evi hedef alındı. Bu saldırının ardından paylaşılan görüntülerde de bölge halkının enkaz altındaki kişilere ulaşmaya çalıştığı görüldü. CNNe konuşan gazeteciler bu saldırıda 18 kişinin öldüğünü bildirdi. CNN, bu saldırıyı uydu görüntüleriyle de doğruladı.
İSRAİL, HALKIN KULLANDIĞI SU KULESİNİ VURDUAraştırmada, uydu görüntüleri yardımıyla 3-9 Aralık tarihleri arasında Al Jazzar ailesinin evine 400 metreden daha yakın bir mesafede yer alan kamuya açık bir su kulesinin de İsrailin hava saldırısında hedef alındığı teyit edildi. CNNin analizine göre, İsrail ordusu bu süreçte Gazzenin kuzeyine yönelik çelişkili mesajlar vermiş, bu mesajlar ise insanların güvenli alanlarda olduklarına inanmalarına sebep olmuştu.

Son güncelleme: 12:39 22.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı