• Turkhane Logo

Cinsel istismarla suçlanan 91 yaşındaki eski Kardinal mahkemeye çıkacak

ABD Katolik Kilisesi eski Kardinali Theodore McCarrick, çocuk istismarı suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

13:44 03 Eylül 2021 Cuma
Cinsel istismarla suçlanan 91 yaşındaki eski Kardinal mahkemeye çıkacak
ABD Katolik Kilisesi eski Kardinali Theodore McCarrick, çocuk istismarı suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

Daha önce karıştığı benzer skandallar nedeniyle görevinden alınan 91 yaşındaki McCarrickin Dedham Bölge Mahkemesine gelip 50 yıl önce vuku bulan hakkındaki istismar iddialarına ilişkin savunma yapacağı kaydedildi. McCarricke savunmasında avukatı barry Coburn da eşlik edecek.

McCarrick hakkında geçtiğimiz temmuz ayının sonunda 1974’te 16 yaşındaki bir çocuğa 3 kez cinsel saldırı ve istismarda bulunmaktan dolayı dava açılmıştı.

Mahkeme tutanaklarına göre eski kardinalin, Massachusettste 14 yaşından büyük birine 3 kez cinsel saldırı ve darp suçu işlediği iddia ediliyor. McCarrick, Massachusettste ikamet etmediği ve eyaletten ayrıldığı için de zaman aşımı süresini durdurmuş durumda. Bu da eski kardinalin yaşına rağmen hala ceza alabileceği anlamına geliyor.

Papa II. John Paul tarafından kardinalliğe atandı
McCarrick hakkında yapılan ve 2 yıl süren bir soruşturmaya göre, eski kardinal Katolik Kilisesinde defalarca cinsel istimar suçlamalarıyla karşılaştı ancak Kilisede görevli diğer üst düzey kardinal ve piskoposlar yaklaşık 30 sene boyunca bu eylemleri görmezden geldi.

Soruşturmada, tüm bu suçlamalara rağmen Katolik Kilisesinin eski ruhani lideri Papa II. John Paulün, McCarricki Washington kardinalliğine ataması da eleştirilen bir başka unsur.

McCarrick, bugüne kadar kendisine cinsel istismar suçlaması yapılan ABDdeki tek Katolik Kilisesi Kardinali olarak da kayıtlara geçti.

Vatikan, dini görev ve unvanlardan men etti
Missouri’de yaşayan 91 yaşındaki ABD vatandaşı McCarrick, 1958’de papazlık görevine başlamış, 2000’de Washington D.C’de başpsikoposluk, 2001’de de papalığın bir alt pozisyonu başpapazlık unvanı olan kardinal makamına yükseltilmişti.

McCarrickın, 2018’de kamuoyunda tartışılmaya başlanan kiliselerdeki çocuklara cinsel taciz iddialarında adının sıklıkla geçmesi üzerine 16 Şubat 2019’da Vatikan tarafından bütün dini görev ve unvanlarından menedildiği açıklanmıştı.

Son güncelleme: 13:44 03.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı