• Turkhane Logo

Çin'in itibarı bitti: Kimse güvenmiyor

Gelişmiş ülkelerin vatandaşlarında Çin'e yönelik güvensizlik koronavirüs (Covid-19) salgınının da etkisiyle son 1 yılda zirveye çıktı.

16:38 07 Ekim 2020 Çarşamba
Çin'in itibarı bitti: Kimse güvenmiyor
Gelişmiş ülkelerin vatandaşlarında Çin'e yönelik güvensizlik koronavirüs (Covid-19) salgınının da etkisiyle son 1 yılda zirveye çıktı.

Merkezi ABDde bulunan Pew Araştırma Merkezinin 10 Haziran-3 Ağustos tarihleri arasında 14 ülkeden 14 bin 276 kişiyle telefon aracılığıyla yaptığı anketin sonuçlarına göre, Çine yönelik güvensizlik tüm ülkelerde bugüne kadarki en yüksek düzeye ulaştı.

Euronewste yer alan haberde ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç, Japonya, Güney Kore ve Avustralyadaki katılımcıların çoğunluğu Çine yönelik olumsuz izlenimleri olduğu görüşünü dile getirdi.

Çine karşı güvensizlik Japonyada yüzde 86, Fransada yüzde 85
Ankette, Çine karşı güvensizliklerini dile getirenlerin en fazla olduğu ülkeler yüzde 86 ile Japonya, yüzde 85 ile Fransa ve yüzde 81 ile Avustralya oldu.
Olumsuz görüş bildirenlerin oranı, Güney Korede yüzde 75, İngilterede yüzde 74, ABD, Kanada ve Hollandada yüzde 73 oldu.
Oran, tüm ülkelerde yüzde 60ın üzerine çıktı.
Katılımcılar arasında, görüşlerin dağılımda gelir ve eğitim düzeyine bağlı belirgin farklar görülmediği, ağırlıktaki olumsuz görüşün toplumların farklı kesimlerince paylaşıldığı belirtildi.

En büyük artış Avustralya ve ABDde

Pew Araştırma Merkezinin 10 yıldır yürüttüğü anket sonuçlarına göre, son 1 yılda olumsuz görüş bildirenlerin oranının en fazla arttığı ülkeler Avustralya ve ABD oldu.
Avustralyadaki katılımcılar arasında Çine karşı güvensizliklerini dile getirenlerin oranı 24 puan artışla yüzde 57den yüzde 81e çıkarken ABDli katılımcılarda 20 puan artışla yüzde 53ten yüzde 73e çıktı.
Avustralya ile Çinin ikili ilişkileri Avustralyanın Covid-19un kökeni ile ilgili uluslararası soruşturma yürütülmesini talep etmesiyle gerilmişti.
Bunun üzerine Çin, Avustralyadan et ithalatını durdurmuş, arpa ithalatında gümrük tarifelerini yükseltmiş, Avustralyalı şarap üreticileri hakkında damping soruşturması başlatmıştı.
ABD yönetimi de Covid-19 salgını nedeniyle Çini suçlamış, iki ülke ilişkilerinde ticaret sorunlarının yanı sıra siyasi anlaşmazlıklar son bir yılda daha fazla ön plana çıkmaya başlamıştı.
İngiliz vatandaşları arasındaki olumsuz görüşler de 19 puan artış gösterdi.
En önemli faktör Covid-19 salgını

Çinin itibar kaybında, geçen yılın sonunda Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgınının en önemli faktör olduğu anlaşılıyor.
Ankete katılanların yüzde 61i Çinin salgına karşı önlem almada başarısız olduğunu belirtti.
Ankette Çin lideri Şi Jinpinge güvenmediğini belirtenlerin oranı yüzde 78 oldu.
Çin yönetimi, Covid-19 salgını başında virüse zamanında müdahale etmediği, uluslararası sağlık otoritelerini doğru bilgilendirmediği gerekçesiyle eleştirilmişti.
Çinde ortaya çıkan Covid-19, 200den fazla ülke ve bölgeye yayıldı.
Dünya genelinde vaka sayısı 36 milyonu aşarken virüs nedeniyle 1 milyon 55 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Son güncelleme: 16:38 07.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı