• Turkhane Logo

Çin'den DSÖ'nün Covid-19 soruşturmasının ikinci aşamasına izin yok

Çin hükümeti, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronvirüsünün kaynağı hakkındaki araştırmasının ikinci aşamasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

18:42 22 Temmuz 2021 Perşembe
Çin'den DSÖ'nün Covid-19 soruşturmasının ikinci aşamasına izin yok
Çin hükümeti, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronvirüsünün kaynağı hakkındaki araştırmasının ikinci aşamasına izin vermeyeceklerini açıkladı.


Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Zeng Yixin, Pekinde düzenlediği basın toplantısında, DSÖnün Covid-19un kaynağına ilişkin Çinde yürüttüğü çalışmada ikinci aşamayı laboratuvar sızıntısının soruşturması olarak belirlediğini görünce şaşırdığını söyledi. Böyle bir planı kabul edemeyeceklerini vurgulayan Zeng, DSÖnün koronavirüsünün kökenine ilişkin bir sonraki araştırma aşaması planı sağduyulu değil ve bilime aykırı dedi. 

ABDNİN LABORATUVAR İDDİALARINA YANIT


Sputnikin aktardığına göre Zeng, ABDnin virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsünden çıktığı iddialarına da yanıt verdi. Zeng, Buradaki hiçbir işçi veya araştırmacıya koronavirüsü bulaşmadı diye konuştu. Ulusal Biyogüvenlik Laboratuvarı Müdürü ve Vuhan Viroloji Enstitüsünde çalışan Profesör Yuan Zhiming de 30 Aralık 2019dan önce kendisi ve meslektaşlarının yeni koronavirüsü üzerinde çalışmadığını vurguladı.

ÇİN DIŞINDAKİ ÜLKELERDE DE ARAŞTIRMA YAPILMALI

DSÖ araştırmasında Çini temsil eden Prof. Liang Wannian ise, daha önce uzmanların virüsün kökenine ilişkin hayvanları işaret etmesine referans vererek, Uzman ekip Çine dönmek yerine hayvanlara odaklanmalı ifadelerini kullandı. Liang ayrıca, hastalığın Wuhanda tespit edildiği zamanlarda farklı ülkelerdeki atık sularda Covid-19 bulunduğuna dair raporlara dikkat çekti ve araştırmacıların çalışmalarını Çin dışındaki yerlerde de gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtti. 

KONU SİYASİLEŞTİRİLMEMELİ

Bu yılın başlarında Covid-19un kökenini araştırmak için Çine gelen uzman ekip, yaklaşık dört haftalık çalışmanın ardından virüsün Aralık 2019da insanlara yayılmadan önce muhtemelen bir hayvandan kaynaklandığı sonucuna vardıklarını açıklamışlardı. 

Ancak ABD ve batılı ülkeler soruşturmanın şeffaflıktan yoksun olduğunu iddia etti. ABD Başkanı Joe Biden, ABD istihbarat teşkilatlarına pandeminin nasıl başladığına dair kendi çalışmalarını yürütmeleri talimatını verdi. Covid-19un bir laboratuvardan sızmış olabileceği teorisi, sağlık krizinin ilk aylarında eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından desteklenmişti. 

DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen hafta yaptığı açıklamada Kovid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimalini yok saymak için henüz erken olduğunu söyleyerek “Ben de laboratuvarda çalıştım, kazalar olabilir. Bunlar yaygın” demişti. Ayrıca Ghebreyesus, Çin’i daha fazla işbirliği yapmaya çağırmıştı.

Pekin ise uluslararası soruşturmayla tam işbirliği yaptığında ısrar ederek bu tür iddiaları reddediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian geçen hafta, soruşturmanın bilimsel bir konu olduğunu ve tüm tarafların konuyu siyasileştirmek yerine bilim insanlarının görüşlerine ve bilimsel sonuçlara saygı duyması gerektiğini söyledi.

ÇİN, AMERİKAN TESİSİ İDDİALARINI DESTEKLEDİ

Öte yanda, Pekin, virüsün bir Çin laboratuvarından çıkmış olabileceğini ısrarla reddederken, ülkedeki Amerikan tesisinden sızmış olabileceği ihtimaline kapıları kapatmadı. Dün, Çin Dışişleri Bakanlığı, 4.7 milyon Çinlinin DSÖye ABD askeri tesisine uzmanlar göndermesi için dilekçe vermesinin ardından, koronavirüsünün Marylanddeki Fort Detrick Laboratuvarından çıkıp çıkmadığına ilişkin soruşturma yapılması çağrılarını destekledi.

Son güncelleme: 18:42 22.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı