• Turkhane Logo

Çin'den ABD'ye sert Tayvan uyarısı

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen Temsilciler Meclisi Çin Komünist Partisi Seçilmiş Komitesi'nin Cumhuriyetçi başkanı Mike Gallagher ile görüştü.

10:32 23 Şubat 2024 Cuma
Çin'den ABD'ye sert Tayvan uyarısı
Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen Temsilciler Meclisi Çin Komünist Partisi Seçilmiş Komitesi'nin Cumhuriyetçi başkanı Mike Gallagher ile görüştü.

Peki yönetimi, Washingtonu Tayvan meselesinde dikkatli olmaya çağırdı.

Çin, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinden bir heyetin Tayvana yaptığı ziyarete sert tepki gösterdi. Ziyaret sonrası tepkisini dile getiren Çin Dışişleri Bakanlığı, ABDnin kendi kendini yöneten ada ile her türlü resmi teması kesmesini istedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Washingtonu Tayvan meselesinin aşırı karmaşıklığı ve hassasiyeti konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Sözcü Çin, ABD ve Tayvan makamları arasında her türlü resmi etkileşime karşıdır ve ABDnin Tayvan işlerine her ne şekilde ya da her ne bahaneyle olursa olsun müdahalesini reddetmektedir. dedi.

ABD-Çin ilişkileri
Pekin ve Washingtonın ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında kasım ayında yapılan görüşmenin ardından sarsılan ilişkilerini istikrara kavuşturma arayışında.
Bu ortamda ziyaret Çinde beklenenden daha şiddetli bir tepki çekti. Ancak Kongre heyetinin temaslarının 2022 yazında dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosinin Tayvana yaptığı ziyaret sonrasında Çinin yaptığı askeri tatbikatlar gibi büyük eylemleri tetiklemesi beklenmiyor.

Tayvana askeri ekipman satışı
Öte yandan, Kongre heyetinin ziyareti Tayvana askeri ekipman satışıyla ilgili anlaşmayı ABD Dışişleri Bakanlığının onayladığı güne denk geldi. Çinin ABDli şirketlere yaptırım getirmesine yol açan satış, iletişim ve küresel konumlandırma sistemlerini ve ilgili teknolojiyi kapsıyor. Nispeten küçük boyuttaki satış silah içermiyor.
Tayvan, bununla birlikte, bu ay Senatodan geçen ancak Temsilciler Meclisinde bekleyen 95 milyar dolarlık yardım paketinin de bir parçası.

Ukrayna ve İsraile odaklanan paket, Tayvana sağlanan ABD silahlarının yenilenmesi için 1,9 milyar dolar içeriyor.

Washington, 1979 tarihli bir yasa uyarınca Tayvana işgali caydıracak yeterli askeri donanım ve teknoloji sağlamakla yükümlü.

Son güncelleme: 10:32 23.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı