• Turkhane Logo

Çin'deki salgını ortaya çıkaran doktor hayatını kaybetti

Çin kırsalındaki AIDS salgınını ortaya çıkaran aktivist doktor Gao Yaojie, sürgünde yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri'nde 95 yaşında hayatını kaybetti.

09:29 12 Aralık 2023 Salı
Çin'deki salgını ortaya çıkaran doktor hayatını kaybetti
Çin kırsalındaki AIDS salgınını ortaya çıkaran aktivist doktor Gao Yaojie, sürgünde yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri'nde 95 yaşında hayatını kaybetti.

Çinin kırsal kesiminde 90lı yıllarda AIDS salgınını kamuoyuna duyuran ünlü Çinli doktor ve aktivist Gao Yaojie 95 yaşında hayatını kaybetti.

O dönem on binlerce kişiye bulaştığı tahmin edilen AIDSe yönelik açıklamaları Çin hükümetini kızdırınca Gao, Amerika Birleşik Devletlerinde sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Gaonun yasal vekaletnamesine sahip olan ve bazı işlerini yürüten Columbia Üniversitesi profesörü Andrew J. Nathan, Gao Yaojienin pazar günü öldüğünü doğruladı.

Gao, özellikle Çinin orta kesimindeki Henan eyaletinde binlerce kişiye HIV virüsü bulaşmasına neden olan kan satma sistemine ilişkin açıklamalarıyla Çinin en tanınmış AIDS aktivisti haline geldi.

Gaonun araştırmaları daha sonra, 2000li yıllarda AIDS kriziyle boğuşmak zorunda kalan Çin hükümeti tarafından bir ölçüde kabul edildi.

Çalışmaları uluslararası kuruluşlar ve yetkililer tarafından da takdir gördü. Gao 2009 yılında ABDye taşındı ve burada deneyimleri hakkında konuşmalar yapmaya ve kitaplar yazmaya başladı.

Gao daha önce verdiği bir röportajda, hükümet baskısına dayandığını ve işinde ısrarcı olduğunu belirterek Herkesin kendi halkına yardım etme sorumluluğu var. Bir doktor olarak benim işim bu. Bu yüzden buna değer. şeklinde konuşmuştu.

Ev ev gezerek AIDS salgınını tespit etti
Günlerini uzak köylerdeki hastaları tedavi etmek için yollarda geçiren gezici bir jinekolog olan Gao, ilk HIV hastasıyla 1996 yılında tanıştı. Bu hasta, bir ameliyat sırasında yapılan kan nakli nedeniyle enfekte olmuş bir kadındı.
Gaoya göre, yerel kan bankası operatörleri genellikle kirli iğneler kullanıyor ve çiftçilerden değerli plazmayı aldıktan sonra, kalan kanı gelecekteki nakiller için bir havuzda biriktiriyordu.

Gao o dönemde insanların evlerine giderek krizi araştırdı. Bazen ebeveynlerin AIDSten öldüğü ve çocukların geride bırakıldığı yıkıcı durumlarla karşılaşıyordu.

Bazı tahminlere göre, o dönemdeki HIV enfeksiyonlarının sayısı on binlerle ifade edilse de, hükümet krizi gizlemeye çalıştığı için ulusal bir araştırma yapılmadı.

AIDS salgını hakkında yüksek sesle konuşmaya başlayan Gao, yerel medyanın ilgisini çekmeyi başarmıştı ancak bu durum, kan bankalarını destekleyen yerel hükümetleri kızdırdı.

Yetkililer defalarca, çalışmalarından dolayı ödüllendirildiği ülkelere seyahat etmesini engellemeye çalıştı.

Son güncelleme: 09:29 12.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı