• Turkhane Logo

Çin Tayvan'ı işgal mi edecek?

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrasında Pekin yönetiminin başlattığı askeri tatbikat sürerken, bu hazırlıkların işgal planı olduğu iddia edildi.

01:06 10 Ağustos 2022 Çarşamba
Çin Tayvan'ı işgal mi edecek?
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrasında Pekin yönetiminin başlattığı askeri tatbikat sürerken, bu hazırlıkların işgal planı olduğu iddia edildi.

Çinin kendi toprağı olarak gördüğü Tayvana ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosinin yaptığı ziyaret bölgedeki gerilimi artırdı.
Söz konusu girişimin ardından Pekin yönetiminin başlattığı askeri tatbikat sürerken, bu hazırlıkların işgal planı olduğu iddia edildi.

Evrenselde yer alan habere göre Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Çinin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosinin ziyaretinin ardından Ada çevresinde yürüttüğü askeri tatbikatlarının işgal planına hazırlık olduğunu savundu.
Bakan Wu, düzenlediği basın toplantısında, daha önce açıklanan 4 günlük süreye rağmen devam eden geniş ölçekli tatbikatların, Hint-Pasifik bölgesinin en yoğun hava ve gemi taşımacılığı güzergahlarından birindeki faaliyetleri aksattığını, bölgesel barış ve güvenliğe zarar verdiğini belirterek, Çini sorumsuzca hareket etmekle suçladı.

Pekinin Pelosinin ziyaretini bahane ederek Tayvan Boğazı ve çevresinde hakimiyet kurmaya yönelik niyetini ortaya koyduğunu ifade eden Wu, Çin, tatbikatları Tayvanı işgal planına hazırlık için kullanıyor dedi.

Wu, Çinin, tatbikatlar sırasında taraflar arasındaki fiili hava ve deniz hattını belirleyen itibari orta çizgiyi geçip uzun zamandır kabul edilen zımni uzlaşmayı ihlal ettiğini, Tayvan Boğazındaki uzun dönemli statükoyu değiştirmek için bu eylemleri sıradanlaştırmaya çalışabileceğini söyledi.

Tatbikatlar sırasında Ada çevresine güdümlü füzelerin fırlatıldığını, Çinin açıkça diğer ülkeleri, Tayvanı işgal etme girişimine müdahale etmekten caydırmaya çalıştığını söyleyen Wu, Erişimi engellemeye yönelik taktiklerin prova edilmesi Çinin Tayvanın ötesindeki jeo-stratejik ihtiraslarını gözler önüne seriyor. Çinin askeri tatbikatların gerisindeki asıl niyeti Tayvan Boğazında ve tüm bölgede statükoyu değiştirmek ifadelerini kullandı.

Çinin Tayvana yönelik tavrını yalnızca bahane olarak kullandığı, asıl hedefinin etkisini Adanın ötesinde genişletmek olduğunu ileri süren Wu, özgürlüğü savunan tüm ülkeleri otoriterliğin yayılmasına tepki vermek üzere birlik olmaya çağırdı.

Son güncelleme: 01:06 10.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı