• Turkhane Logo

CIA: Rusya'nın nükleer silah tehdidi hafife alınamaz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Rusya'nın nükleer silah kullanımı tehdidinin hafife alınamayacağını ancak CIA'in bu endişeyi destekleyecek

11:42 15 Nisan 2022 Cuma
CIA: Rusya'nın nükleer silah tehdidi hafife alınamaz
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Rusya'nın nükleer silah kullanımı tehdidinin hafife alınamayacağını ancak CIA'in bu endişeyi destekleyecek

CIA Başkanı William Burns, Rusyanın Ukraynayı işgalinden beri yaptığı en detaylı açıklamada, Rusyanın 1945ten beri gerçekleştirebileceği en büyük saldırının nükleer silahların kullanılmasıyla gerçekleşmesi hususunun Avrupa devletlerinde endişe konusu olduğunu söyledi.

Rus Ordusunun Ukraynada büyük kayıplar vermesi ve Kievi alamayıp ülkenin doğusundaki bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalmasının Rus Devlet Başkanı Vladimir Putinde potansiyel bir umutsuzluk yaratmış olabileceğinin altını çizen CIA Başkanı, bu nedenlerden dolayı düşük verimli ya da taktiksel nükleer silahlara başvurulmasının hafife alınmaması gereken bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Bununla birlikte bu konuda ihtiyatlı olunmasını da sözlerine ekleyen Burns, Kremlinin dünyanın en büyük nükleer cephaneliğini yüksek alarma geçirme konusundaki retorik duruşuna rağmen, bu endişeyi güçlendirecek türden konuşlandırmalar veya askeri düzenlemeler hakkında çok fazla pratik kanıt görmedik ifadelerini kullandı.

Taktik ve düşük verimli nükleer silahlar, savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanmış olanları ifade ediyor. Tahminler Rusyanın hava, deniz ve kara kuvvetleri tarafından kullanılabilecek bu tür silahlardan yaklaşık 2 bin adet bulundurduğu yönünde.

Geçen kasımda Putinin büyük bir askeri harekat projesi hakkında karar verme aşamasında olduğuna dair bilgilerin CIAe ulaştığını, bu sebeple ABD Başkanı Joe Bidenın endişelerini Putine doğrudan iletmesi için bir heyet gönderdiğini söyleyen eski Moskova Büyükelçisi Burns, Putin o dönemde henüz kararını vermemişti fakat ordusunun hızlı bir zafere düşük bir masrafla ulaşacağını düşünüyordu dedi.

Washingtonun Avrupalı müttefiklerinin iç politikaları ile meşgul olmalarından dolayı Putinin Rusyayı yaptırımlardan korunaklı gördüğünü de sözlerine ekleyen Burns, Tüm bu noktalarda Putinin yanıldığı kanıtlandı dedi.

Son güncelleme: 11:42 15.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı