• Turkhane Logo

Çavuşoğlu, Tillerson'la görüştü: İlişkilerin normalleşmesi konusunda anlaşmaya varıldı

Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Beştepe'de 3 saat 15 dakika görüşmüş, görüşmenin detaylarına dair medyaya bilgi verilmemişti.

13:49 16 Şubat 2018 Cuma
Çavuşoğlu, Tillerson'la görüştü: İlişkilerin normalleşmesi konusunda anlaşmaya varıldı
Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Beştepe'de 3 saat 15 dakika görüşmüş, görüşmenin detaylarına dair medyaya bilgi verilmemişti.

Bugün Tillerson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya geldi ve ikili ortak bir basın açıklaması yaptı.
 
YPG, Suriye, ABD-Türkiye ilişkilerinin masaya yatırıldığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Çavuşoğlu, tarafların sorunların ele alınacağı bir mekanizma kuracağını söyledi.
 
Tillerson ise, bir yandan Türkiye-ABD ilişkilerinin köklü geçmişine atıfta bulunurken bir yandan da OHALle ilgili kaygılarını muhatabına ilettiklerini söyledi.

 
Çavuşoğlu, basın toplantısı sırasında özetle şu noktaların altını çizdi.
 
Bu ziyareti önemli ve faydalı buluyoruz. Sadece ikili ilişkiler değil, bölgesel konulardaki yaklaşımlarımız da değerlendirilmiştir. Dün akşamdan bu yana ortaya koyduğumuz irade ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlaşmaya vardık. Umarım bu ziyaret sonrası ilişkilerimizin tekrar rayına girmesi için iki müttefik gibi güveni yeniden tesis ederiz.
 
Sorunları ele alacağımız mekanizmalar oluşturacağız. Kurulacak mekanizmalar topu taca atmak değil. Fakat bugüne kadar verilen sözler oldu. Konuştuğumuz konular oldu. Tutulmayan sözler de oldu, çözemediğimiz konular da oldu. Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz? Konuların sözde kalmaması için birlikte neler yapabiliriz bunları da konuştuk.
 
İlişkilerimizin tekrar yoluna girmesi için önemli olan bu ziyaretler neticesinde birlikte geleceğe yönelik adımlar atarız ve neticeleri alırız. İki müttefik gibi bölgesel iş birliğimizi güçlendiririz.
 
Çavuşoğlunun ardından konuşan Tillerson ise şu hususlara vurgu yaptı:
 
Türkiye-ABD arasındaki ilişkiler son derece derin. Sivil halka zarar gelmemesi için Türkiyeden bazı ricalarımız var. Suriyede gerilimin artmamasına çalışıyoruz. DSGye sağladığımız desteğin sınırlı olacağını aktardık. OHAL konusunda endişelerimizi dile getirdik.
 
Tillerson, Türkiye ile yaşanan gerginliklere çözüm önerileriniz var mı? Menbiçten askerlerinizi çekmeyi planlıyor musunuz? sorusuna şu yanıtı verdi:
 
Erdoğan ile yaptığımız görüşmelerde bu kritik öneme sahip konuların çözümüne ilişkin tekliflerimizi sunduk. Bunların bir kısmı toplantıdan sonra yayınlanacak olan belgede belirtilecek. Bizim aramızda sorun olanlar konusunda çalışmayı taahhüt ettik. Suriyedeki hedeflerimiz tamamen örtüşüyor. Hiçbir farklılık yok. Suriyede bölünme olmadan çözüme ulaşmak istiyoruz. Öncelikle Menbiç konusunu ele alacağız.
 
Bu konuda Çavuşoğlu ise şu yanıtı verdi:
 
Bizim endişelerimiz doğrudan bize yönelik tehditlerle ilgili. YPGnin bize saldırıları ile ilgili. Bugüne kadar 100 civarında bizim vatandaşımız Afrin bölgesinden gelen silahlarla, roketlerle öldürüldü. Dolayısıyla elbette endişelerimizi de kapsayan bu çalışma grubu, bu çerçevede atılacak somut adımlar çok önemli. YPG, DEAŞ, FETÖ ile ilgili çok önemli.
 
Çavuşoğlu aynı zamanda, 2016 yılında ABD eski Başkanı Barack Obamanın Türkiyeye Menbiç konusunda söz verdiğini ifade etti ve ekledi: Bir keresinde heyet davet edildi, YPGnin Fıratın doğusuna gittiği söylemek için. Biz tatmin olmadık ve gitmediklerini öğrendik. Biz Menbiçten başlayacak ve Fıratın doğusuna gittiklerine emin olacağız. Bu şehirleri kimin yöneteceği çok önemli.

Son güncelleme: 13:49 16.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı