• Turkhane Logo

Brezilya'da Çin aşısıyla ilgili "şeffaflık" tartışması

Brezilya'da sağlık düzenleme kurumu, Türkiye'de de kullanılması planlanan Çin aşısı CoronaVac'ın Çin'deki sağlık makamları nezdindeki onay sürecinin şeffaf olmadığını öne sürdü.

20:56 15 Aralık 2020 Salı
Brezilya'da Çin aşısıyla ilgili
Brezilya'da sağlık düzenleme kurumu, Türkiye'de de kullanılması planlanan Çin aşısı CoronaVac'ın Çin'deki sağlık makamları nezdindeki onay sürecinin şeffaf olmadığını öne sürdü.


Türkiyenin 50 milyon adet sipariş verdiği Çin aşısı CoronaVac ile ilgili Brezilyada da yoğun tartışmalar gerçekleşiyor.

Ülkenin en kalabalık eyaleti Sao Pauloda Ocak ayında vatandaşlar üzerinde kullanımına başlanması planlanan Çin aşısıyla ilgili Brezilyanın sağlık düzenleme kurumu Anvisadan bir uyarı geldi.


DW Türkçenin haberine göre, Anvisa, Bu aşının Çinde geçen Haziran ayından beri acil kullanım ruhsatı var. Ancak Çinde acil kullanım ruhsatı verilmesine ilişkin kriterler şeffaf değil ve Çinli makamların bu kararları vermesinde belirleyici olan kriterler hakkında erişilebilir bir bilgi yok açıklamasında bulundu.

Çin karşıtı söylemleriyle tanınan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da daha önce CoronaVaca kuşkuyla yaklaştığını dile getirmişti.

Buna karşın Bolsonaronun en büyük siyasi rakiplerinden biri olan ve Sao Paolo Valisi Joao Doria, Çin aşısını 46,2 milyon nüfusa sahip bu eyalette 25 Ocakta uygulamaya başlamayı planladıklarını açıklamıştı.

Bolsonaro ise CoronaVacı, bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde karşısına çıkması beklenen Doriaya atıfla Joao Doria aşısı diye niteleyerek itibarsızlaştırmaya çalışıyor.

ÇİNDEN SAVUNMA

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise Sinovacın güvenliliğine ve etkililiğine büyük önem verdiklerini belirterek Çindeki aşı geliştirme sürecini savundu.

Wang, basın brifigindeki açıklamasında, Çinli şirketlerin aşıları bilimsel mevzuat ve düzenleyici koşullarla sıkı bir uyum içinde geliştirdiklerini ifade etti.

Brezilyanın sağlık düzenleyici kurumu Anvisa, uzun yıllar siyasetten uzak bir kurumdu.

Ancak Bolsonaronun son aylarda bu kuruma kendisine yakın kişileri ataması, sağlık çevrelerinde, Anvisanın verdiği kararların siyasi değerlendirmeler içerebileceği endişelerinin doğmasına neden oldu.

ANVİSANIN ONAYI ŞART

Çin şirketi Sinovac, Brezilyadaki üçüncü faz çalışmalarını Sao Paolodaki Butantan Enstitüsüyle birlikte sürdürüyor.

Aşının Sao Paoloda kullanılabilmesi için Anvisanın onayı gerekiyor. Sao Paolodaki enstitü, aşının ne derece etkili olduğuna dair verileri 23 Aralıkta açıklayacak ve kullanım izni için Anvisaya başvuracak.

Brezilyada şu ana kadar 180 binden fazla insan COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede 7 milyona yakın kişi koronavirüse yakalandı.

Brezilya hükümeti daha önce 300 milyon doz aşı tedarikini garanti altına aldığını duyurmuştu.

Bunların büyük bölümünü Oxford Üniversitesinin geliştirdiği aşı oluşturuyor. Brezilya hükümeti ayrıca Pfizer ile de 70 milyon doz aşı alımı için görüşmeler yürütmüştü.

TÜRKİYE VE ENDONEZYADAN DA SONUÇLAR BEKLENİYOR

CoronaVacın üçüncü faz çalışmalarına Türkiye ve Endonezya da katılıyor. Endonezya, çalışmaların devam ettiğini ve sonuçların Ocak ayında açıklanacağını duyurmuştu. Türkiyenin de yakında üçüncü faz sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Son güncelleme: 20:56 15.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı