• Turkhane Logo

Brezilya'da aşı alımında yolsuzlukla suçlanan Bolsonaro'yu protesto dalgası

Brezilya'da Devlet Başkanı Bolsonaro ve üst düzey yetkilileri hakkında koronavirüs aşısı alınmasına yönelik anlaşmada yolsuzluk yaptıkları suçlamasıyla soruşturma yürütülmesine izin çıktı.

18:25 04 Temmuz 2021 Pazar
Brezilya'da aşı alımında yolsuzlukla suçlanan Bolsonaro'yu protesto dalgası
Brezilya'da Devlet Başkanı Bolsonaro ve üst düzey yetkilileri hakkında koronavirüs aşısı alınmasına yönelik anlaşmada yolsuzluk yaptıkları suçlamasıyla soruşturma yürütülmesine izin çıktı.


Brezilyada Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve üst düzey yetkililer hakkında Brezilya Başsavcılığının talebi üzerine Yüksek Mahkeme, (STF) Covaxin aşısının satın alınması anlaşmasında yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma açılmasına izin verdi. Bunun üzerine ülkede yeni bir protesto dalgası başladı.

Hem Brezilyada hem de yurt dışında üç yüzden fazla şehirde başlayan protestolarda İnsanlar kârdan üstündür, Hayat, ekmek, aşı ve eğitim, Defol Bolsonaro yazılı pankartlar taşındı.


Ruptlynin yayımladığı videoda protestoculardan biri İnsanlarımız, Amazon yağmur ormanlarımız şirketlerin çıkarlarına uğruna, hiçbir şeye erişimi olmayan yoksulları umursamayan elitlerin çıkarları uğruna katledildi ifadelerini kullandı. Diğer protestocular ise aşı anlaşmaları dahil yolsuzluk iddiaları karşısında öfkelerini dile getirirdi ve Bolsonaroyu yolsuzlukla suçladı.

NE OLMUŞTU?

Ülkede koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 500 bini aşarken günlük saptanan vakalar da binin üzerinde seyrediyor. Aşılamanın yavaş ilerlemesi de halkın öfkesine neden oluyor. Tam bu sırada Hindistandan milyonlarca doz aşı alımında yolsuzluk ve yüksek fiyatlandırma yapıldığına dair kanıtlar da ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığından bir yetkili, Bolsonaronun 3 ay önce üst düzey yetkililerin Hindistan yapımı Covaxin aşısının çok yüksek fiyattan satın almak için rüşvet almayı kabul ettikleri konusunda uyarıldığında harekete geçmediğini ihbar etti.

YANLIŞ BİR ŞEY YAPMADIĞINI İLERİ SÜRDÜ

Bolsonaro ise görevini kötüye kullandığı suçlamalarını reddedip hakkında azil davası başlatılması için muhalefetin suçlamaları uydurduğunu öne sürdü.

Devlet Başkanı ve diğer üst düzey yetkililer, yanlış bir şey yapmadıklarını, bunun sözleşmede herhangi bir usulsüzlük bulunmadığını beyan eden sağlık bakanını ilgilendiren bir mesele olduğu iddiasına. Brezilyada pandemi döneminin dördüncü Sağlık Bakanı Dr. Marcelo Queiroga, soruşturma sonuçlanana dek görevden uzaklaştırıldı. Soruşturma kapsamındaki 14 isim arasında Bolsonaro ve Queiroganın yanı sıra eski Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello ve eski Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo da var.

Son güncelleme: 18:25 04.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı