• Turkhane Logo

Brexit takviminin kontrolü AB'de, May'in koltuğu tehlikede

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Tusk, Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi’nin ilk günü sonunda ortak basın toplantısı düzenledi.

09:11 22 Mart 2019 Cuma
Brexit takviminin kontrolü AB'de, May'in koltuğu tehlikede
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Tusk, Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi’nin ilk günü sonunda ortak basın toplantısı düzenledi.

Tusk, konuşmasına AB’nin Brexit’i, ayrılık anlaşmasının İngiliz parlamentosunda gelecek hafta onaylanması halinde 22 Mayıs’a, aksi halde 12 Nisan’a kadar ertelediğini anımsatarak başladı.

İngiliz hükümetinin halen anlaşmalı ya da anlaşmasız ayrılık veya Brexit’ten vazgeçme seçeneklerine sahip olduğuna değinen Tusk, 12 Nisan’ı İngiltere’nin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılıp katılmayacağına karar vermesi açısından önemli bir gün olarak nitelendirdi.

Tusk, İngiltere Başbakanı Theresa May ile bu akşam birkaç kez görüştüğünü belirterek, “Memnuniyetle söylemeliyim ki (May ile) yeni uzatma tarihleri konusunda anlaşmaya vardık” dedi.


Avrupa Birliğinin (AB) İngiltereye üyelikten ayrılması (Brexit) için verdiği şartlı erteleme İngiliz gazetelerinin cuma günkü sayılarının ana gündem maddesini oluşturdu.

İngiliz gazeteleri, Başbakan Theresa Mayin daha önce iki kez reddedilen planında ısrarcı olmasının ülkeyi anlaşmasız Brexite doğru ittirdiği yorumunu yaptı. Gazetelerin neredeyse tamamı bu tavrından dolayı Maye sert eleştiriler yöneltti.

AB liderler zirvesinde alınan karara göre, İngiltere Parlamentosunun önümüzdeki hafta içinde Brexit anlaşmasını onaylaması halinde üyelikten çıkış tarihi 22 Mayısa; anlaşmanın onaylanmaması halinde ise 12 Nisana kadar ertelenmesi öngörülüyor.

Guardiana konuşan bir diplomatik kaynak, iki tarihli bu modelin anlaşmasız Brexitin ABnin değil, İngilterenin tercihi olacağı mesajının altını çizmek için tasarlandığını söyledi.

İngiliz basını Mayin kabinesindeki isimlerin son yaşananlardan büyük rahatsızlık duyduklarını ve anlaşmasız bir Brexit ihtimalinin önünün bağlayıcı bir şekilde kesilmemesi halinde bakanların en az yarısının istifa etmeye hazır olduğunu söyledi.

The Times gazetesi, Brükselde erteleme için pazarlıklar yürüten Mayin Londrada ise kendi partisi içinden bir isyanla karşı karşıya olduğunu yazdı.

The Times gazetesi konuyla ilgili yayımladığı başyazıda, bu aşamadan sonra olacakların ABden anlaşmasız ayrılmaya karşı çıkan bakanların tavrına bağlı olduğu yorumunu yaptı.

The Times, anlaşmasız ayrılığa karşı çıkan bakanların hükümette kalıp kalmamaya karar vermeleri gerektiğini yazdı.

Daily Telegraph da manşetten verdiği özel haberinde, Muhafazakar Partinin Avam Kamarasındaki parlamento grubunun (1922 Komitesi) Başkanı Sir Graham Bradynin Mayi makamında ziyaret ederek, görevden ayrılması gerektiğini düşünen partililerin sayısının arttığını söylediğini bildirdi.

May hükümetinin bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde düşebileceğini öne süren Daily Telegraph, son iki hafta içerisinde Mayin yüzüne karşı yetkinliğinin sorgulandığı bazı olaylar yaşandığını belirtti.

May, aralık ayında yapılan güven oylamasını kazandı. Bu nedenle 12 ay boyunca tekrar bir güven oylamasına gidilemiyor.

Financial Times gazetesi yazarı Philip Stephens da Mayin hazırladığı taslak anlaşmayı parlamentodan geçirebilmek için milletvekillerine şantaj yapmaya çalıştığını yazdı.

Stephens, Mayin İngilterenin refah ve güvenliğiyle Rus ruleti oynadığı yorumunu yaptı.



 

Son güncelleme: 09:11 22.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı