• Turkhane Logo

Brexit oylaması: Theresa May, AB ile tekrar masaya oturmak istiyor

Parlamento'da bugün yapılacak oturumda Theresa May'in B planı oylanacak.

20:30 29 Ocak 2019 Salı
Brexit oylaması: Theresa May, AB ile tekrar masaya oturmak istiyor
Parlamento'da bugün yapılacak oturumda Theresa May'in B planı oylanacak.




İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere Parlamentosu tarafından reddedilen Brexit anlaşmasını Avrupa Birliği ile tekrar görüşmek için bugün Parlamentodan destek arıyor.


Bugün Parlamentoda yapılacak Brexit oylaması öncesinde konuşan May, Avrupa Birliğiyle müzakereye başlarken arkamda güçlü bir parlamento desteği istiyorum dedi.

Parlamentoda bugün yapılacak oturumda Theresa Mayin B planı oylanacak. Mayin A planı iki hafta önce reddedilmişti.

May, Parlamentoda ikinci bir referandum için çoğunluk bulunmadığını, kendisinin de anlaşmasız Brexit veya erken seçim istemediğini, bu yüzden kendi planının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Maye göre anlaşmasız Brexitten kaçınmanın iki yolu var: Brexitten vazgeçmek veya kendi planının kabul edilmesi. Muhalefet ise Mayin anlaşmasının kabul edilemez olduğunu, AB ile bugüne kadar süren müzakerelerde bir ilerleme sağlanamadığını söyleyerek Mayin kontrolü yitirdiğini söylüyor.

Theresa Mayin planı, Avrupa Birliğiyle yeniden masaya oturarak anlaşmanın Parlamentoda en çok eleştirilen kısmı olan backstopu değiştirmek üzerine.

Fakat Avrupa Birliği kaynakları mevcut anlaşmayı tekrar müzakere etmeyeceklerini söylüyor.

Backstop nedir?

Backstop esasında bir acil durum mekanizması. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallıkın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngilterede anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallıkın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor.

En büyük korku, Kuzey İrlanda Cumhuriyetinin fiili olarak İrlanda Cumhuriyetinin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016daki referandumda Brexite karşı çıkan İskoçyada 2014ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Yani, Birleşik Krallıkın parçalanması.

İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlandanın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağladı. Zira Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi. Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AByi hem İrlanda Cumhuriyetini hem de Kuzey İrlandadaki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor. Brexit sürecinin bugün itibarıyla çeşitli senaryolara açık olmasının en önemli nedeni de bu.

Mayin teklifi bugün Parlamentoda reddedilirse, diğer milletvekillerinin teklifleri değerlendirilecek ve yarın o teklifler oylamaya açılacak.

Teklif kabul edilirse ve 13 Şubata kadar AB ile bir uzlaşmaya varılamazsa milletvekillerinin önerileri 14 Şubatta değerlendirilecek.

Milletvekillerinin teklifleri arasında anlaşmasız Brexiti imkansız kılmayı, İngiltereyi kalıcı olarak AB ile gümrük birliğinde ve Ortak Pazarda tutmayı hedefleyen maddeler var.

 

Son güncelleme: 20:30 29.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı