• Turkhane Logo

Brexit İngiltere'nin içini boşalttı: 900 milyar sterlinlik varlık ülkeden kaçtı

İngiltere’deki bankaların ve finans kuruluşlarının Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış kararının alınmasından bu yana ülkeden yaklaşık 900 milyar sterlin değerindeki varlığı AB ülkelerine aktardığı kaydedildi.

10:49 12 Mart 2019 Salı
Brexit İngiltere'nin içini boşalttı: 900 milyar sterlinlik varlık ülkeden kaçtı
İngiltere’deki bankaların ve finans kuruluşlarının Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış kararının alınmasından bu yana ülkeden yaklaşık 900 milyar sterlin değerindeki varlığı AB ülkelerine aktardığı kaydedildi.





Sputnikin haberine göre merkezi Londrada bulunan düşünce kuruluşu New Financialın raporunda, İngilteredeki bankaların İngilterenin ABden ayrılması (Brexit) ile sonuçlanan AB referandumundan bu yana İngiltereden yaklaşık 800 milyar sterlin değerindeki varlığı AB ülkelerine taşıdığı belirtildi.


Raporda, İngilteredeki varlık yönetim şirketlerinin ise bu zamana kadar Brexit nedeniyle ülkeden 65 milyar sterlin, sigorta şirketlerinin ise 35 milyar sterlin değerindeki varlığı AB ülkelerine taşıdığı ifade edildi.

275 ŞİRKET, OPERASYONLARINI İNGİLTERE DIŞINA ÇIKARDI

Düşünce kuruluşunun raporunda bu zamana kadar İngilteredeki 275 şirketin Brexit nedeniyle operasyonlarının bir kısmını İngiltere dışına çıkardığı bildirildi.
İngiltereden operasyonlarını ABdeki alternatif şehirlere taşıyan şirketlerin en çok İrlandanın başkenti Dublini tercih ettiği belirtildi.

Raporda, bu zamana kadar İngiltereden yüz şirketin operasyonlarını Dubline, 60 şirketin Lüksemburga, 41 şirketin Parise, 40 şirketin Frankfurta, 32 şirketin Amsterdama taşıdığı aktarıldı.
İngilteredeki şirketlerin gelecek dönemde yaklaşık 5 bin çalışanını, AB ülkelerindeki iştiraklerine taşımasının beklendiği vurgulandı.

Rapora ilişin değerlendirmede bulunan New Financialın Direktörü William Wright ise İşletmeler Londrada ABye doğru kaymaya devam edecek. Şirketlerin faaliyetleri daha çok ABdeki yerel iştirakleri üzerinden gerçekleştirilecek ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK BANKALAR HAREKETE GEÇTİ

Son olarak İngilterenin önde gelen bankalarından Barclays, müşterilerine ait 160 milyar sterlinlik varlığı ülke dışına taşımak için harekete geçmişti. Söz konusu meblağın, bankanın Dublindeki iştirakine aktarılması için İngiliz Yüksek Mahkemesine başvuran bankaya ocak ayında izin çıkmıştı.

Bloomberg International ise kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise Deutsche Bankın 400 milyar euro, JP Morganın 200 milyar euro, Goldman Sachsın 60 milyar euro, Citigroupun 50 milyar euro, Morgan Stanleyin ise 40 milyar euro değerindeki varlığı Londradan Frankfurta taşımaya karar verdiğini öne sürmüştü.

İngilterede finans sektörü, ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 12sini oluşturuyor. Ülkede 2,2 milyon finans sektörü çalışanının yaklaşık 700 bini ise Londrada bulunuyor. Avam Kamarasının verilerine göre, İngilterenin finans ve sigortacılık hizmetlerinin ülke ekonomisine yıllık yaklaşık katkısı yaklaşık 126,9 milyar sterlin seviyesinde.

Son güncelleme: 10:49 12.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı