• Turkhane Logo

Borrell: Türkiye-AB ilişkileri tek yönlü yol degil

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, vize serbestisi ve Gümrük Birliği konusundaki bir soru karşısında

22:56 20 Temmuz 2023 Perşembe
Borrell: Türkiye-AB ilişkileri tek yönlü yol degil
AB Yüksek Temsilcisi Borrell, vize serbestisi ve Gümrük Birliği konusundaki bir soru karşısında

DW Türkçede yer alan habere göre Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Brükselde düzenlenen Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında yaptığı basın konferansında Türkiye konusunda da açıklamalarda bulundu. Borrell, Bugün Türkiye meselesini ele aldık. Bu konu, Avrupa Birliği Komisyonu ile birlikte hazırladığımız raporda da yer alacak diye konuştu.

Basın toplantısında bir gazetecinin, ABnin Türkiyeden beklentileri, vize serbestisi ve Gümrük Birliğinin modernizasyonu konusunda neler planladığı sorusu üzerine de Borrel, AB-Türkiye ilişkilerinin tek yönlü bir yol olmadığını söyleyerek cevap verdi ve konunun sadece Brükselin Türkiyeden ne beklediğinden oluşmadığını, Türkiyenin ABden neler beklediğinin de bu sürecin bir parçası olduğunu hatırlattı. 
 
Doğu Akdenizde gerilimin kalıcı giderilmesi şartı

Ankara ile Brüksel arasında daha güçlü bir ilişkinin kurulmasını her iki tarafın da istediğini vurgulayan Borrell, 2018den beri dondurulan ilişkilerin yeniden canlanması için temel konuları Doğu Akdeniz ve Kıbrıs olarak sıraladı. Doğu Akdenizde gerilimden uzak kalıcı bir ortamın sağlanmasının bölge güvenliği ve istikrarı için büyük önem taşıdığını söyleyen Borrell, Kıbrıs meselesinin de aynı şekilde anahtar konu niteliğinde olduğunu belirterek sorunun Birleşmiş Milletler kararlarıyla uyumlu şekilde çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Temel hak ve özgürlüklerle değerler kilit öneme sahip

Yüksek Temsilci ayrıca Ankaranın da imzalayarak taahhüt ettiği, İnsan Hakları Sözleşmesinde tanımlanan temel hak ve değerlerin uygulanmasının da ilişkilerin canlandırılması için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

ABnin Türkiye ile ilişki kurmasının şart olduğunu biliyoruz diyen Borrell, Ankara ile Brüksel arasındaki farklılıkların ortadan kaldırılması ve ortak çıkarların vurgulanması için çaba gösterilmesi gerektiğinin de farkında olunduğunu, hedefin de zaten bu olduğunu söyledi.

Borrellden önce açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbbock ise AB ile Türkiye ilişkilerinin, mayıs ayında Türkiyede düzenlenen seçimlerden sonra stratejik olarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti. Türkiyeyi ABnin kolay olmayan, ancak küresel açıdan stratejik öneme sahip doğrudan komşusu diye nitelendiren Baerbock, Türkiyenin hukuk devleti olmaktan ve insan haklarının gözetilmesinden oldukça uzak olduğuna da işaret ederek naif olmadıklarını ve zor bir dönemden geçiliyor diye Ankaraya hediyeler verilemeyeceğini belirtmişti.

Son güncelleme: 22:56 20.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı