• Turkhane Logo

Bolsonaro ABD'den sınır dışı edilebilir mi?

ABD Başkanı Joe Biden, Brezilya'daki son gelişmeler sonrası mensubu olduğu Demokrat Parti'den bazı politikacıların baskısı altında.

10:16 11 Ocak 2023 Çarşamba
Bolsonaro ABD'den sınır dışı edilebilir mi?
ABD Başkanı Joe Biden, Brezilya'daki son gelişmeler sonrası mensubu olduğu Demokrat Parti'den bazı politikacıların baskısı altında.

Demokrat Partiden bazı Kongre üyeleri, halen ABDde bulunan eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaronun, ülkesine geri gönderilmesini talep ediyor.

Bolsonaronun destekçileri Kongre, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık Sarayını basmıştı. Ayrıca hükümet binalarına yönelik saldırıları dışında şiddet içerikli protesto gösterileri de düzenlemişlerdi.

Bolsonaro, seçimi kaybettikten bir süre sonra, yeni başkan Luiz Inaco Lula da Silvanın görevi devralmasından iki gün önce, 30 Aralıkta Brezilyayı terk etti.

Bolsonaronun ABDnin Florida eyaletinde, Orlandoda tahmin ediliyor.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Twitter hesabından Yaklaşık iki yıl önce bugün ABD Kongresi faşistler tarafından saldırıya uğramıştı, yurt dışındaki faşist hareketlerin Brezilyada da aynısını yapmaya çalıştığını görüyoruz paylaşımı yaptı.

6 Ocak 2021de eski ABD Başkanı Donald Trumpın taraftarları, seçimi kaybetmesinin ardından Kongreye saldırmıştı.

Ocasio-Cortez, paylaşımında ABDnin, Bolsonaronun Floridada kalma hakkını elinden alması gerektiğini de ekledi.

Biden da Twitter üzerinden Brezilyanın başkenti Brasiliada yaşanan vandalizmi eleştirdi ancak Bolsonaronun ABDdeki statüsüyle ilgili bir yorum yapmaktan kaçındı:

Brezilyada demokrasiye ve yönetimin barışçıl şekilde el değiştirmesine yönelik saldırıyı kınıyorum. Brezilyanın demokratik kurumlarına desteğimiz tamdır ve Brezilya halkının iradesine zarar verilemez. Başkan Lula ile çalışmaya devam etmeyi heyecanla bekliyorum.

Bolsonaro, ABDden ayrılmaya zorlanabilir mi?
Şimdi asıl soru şu: Bolsonaro sınır dışı edilerek veya ülkesine iade formülleriyle ABDden çıkmaya zorlanabilir mi?

Brezilyalı ve ABDli uzmanlar, şu ana kadar Bolsonaroyu sınır dışı etmek için herhangi bir yasal zeminin oluşmadığını söylüyor.

Ancak diğer yandan ABD, teoride, eski başkanın vizesini hükümsüz kılarak ülke dışına çıkmasını zorunlu hale getirebilir.

Ancak bu, Biden yönetiminin siyasi bir kararı olur. Zaten vizesi hükümsüz kılınsa bile Bolsonaro, Brezilyaya dönmesi halinde haksız şekilde yargılanacağını iddia ederek ABDye iltica başvurusunda bulunabilir ve süreç işlerken, karar alınaca kadar ABDde kalmaya devam edebilir.

Bu süreç de aylar hatta yıllar alabilir.

Uluslararası işbirliği konusunda uzman avukat Yuri Sahione, Sınır dışı uygulaması, ilgili kişinin hiçbir geçerli belgesi kalmaması durumunda gerçekleşir. Örneğin vizesinin süresi dolarsa ve yasadışı göçmen konumuna düşerse, kimlik bilgileri tanımlandığı anda otomatik olarak ülkeden çıkarılır ve geldiği ülkeye gönderilir yorumunda bulunuyor.

Sahione, Ya da ABD hükümeti vizeyi iptal eder, çünkü vize uygulaması her ülkenin egemenlik alanında olan bir uygulamadır diye de ekliyor.

Bolsonaronun vize statüsü
Bolsonaronun ABDde şu an nasıl bir yasal statüyle bulunduğuna dair resmi bir veri yok.

Brezilyayı terk ettiğinde hâlâ ülkenin başkanıydı, bu sebeple ülke başkanlarına verilen A1 vizesiyle Amerikan topraklarına ayak basmış olması mümkün.

Brezilyadan başvurarak turist vizesi almış da olabilir. Bu durumda en fazla altı ay ABDde kalmasına izin verilebilir.

Brasiliadaki Amerikan Büyükelçiliği de Bolsonaronun vize durumuyla ilgili bilgi vermeyi, Her bir kişinin vizesi özel ve kişisel bir bilgidir diyerek reddetti.

Amerikan yasalarına göre her tür vize, Amerikan hükümeti tarafından herhangi bir zamanda iptal edilebilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da, gazetecilerin soruları üzerine, Bolsonaronun adını vermeden ya da ona özel bir duruma değinmeden şunları söyledi:

Ülkeye A1 vizesiyle giren ancak sonrasında resmi görevlerini ve pozisyonunu kaybeden herkes, ABDyi 30 gün içinde terk etmek ya da yeni bir vizeye başvurmak zorundadır.

Eğer bir bireyin ABDde bulunması için resmi bir dayanağı yoksa, İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sınır dışı edilebilir.

Suçluların iadesi süreci nasıl işliyor?
Suçluların iadesi sınır dışından çok daha karmaşık bir süreç.

Suçluların iadesi üzerine uzmanlaşmış olan Amerikalı avukat Jacques Semmelman, BBC Brezilya Servisine yaptığı açıklamada, bu sürecin başlamasının tamamen Amerikan yargı sürecine bağlı olduğunu söyledi. Yani bu süreç, Biden yönetiminin özel bir kararıyla da başlayabilir.

Semmelmana göre bu sürecin başlatılabilmesi için birkaç farklı şeye ihtiyaç var. Örneğin Brezilyada Bolsonaroya açılmış bir dava olması gerekiyor; ki şimdiye kadar böyle bir olmadı. Dava sürecinin gidişatına göre Brezilyanın ABDden suçluların iadesi sürecini davaya konu kişi için başlatmasını istemesi de bir sonraki aşama. Bunun için de kabul edilebilir deliller olması ve Bolsonaronun ABDnin süreç için kabul edeceği bir suç işlemiş olmasının bir dayanağının bulunması gerekiyor.

Ardından Amerikan yargı sistemi davayı incelemeye başlar; Bolsonaroya da kendi savunmasını yapması için hak tanınır. Bu süreç de aylar ya da yıllar alabilir.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 9 Ocakta gazetecilere yaptığı açıklamada Beyaz Sarayın henüz Brezilya makamlarından Bolsonaro hakkında bir talep almadığını açıkladı.

Sullivan, doğrudan iletişim içinde olmadıkları için Bolsonaronun nerede olduğuyla ilgili de herhangi bir bilgiyi teyit edemeyeceğini söyledi.

Son güncelleme: 10:16 11.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı