• Turkhane Logo

BM'den İsveç'teki Kur'an yakma eylemine kınama

BM İnsan Hakları Konseyi, İsveç'teki Kur'an yakma eylemi gündemiyle toplandı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk Stockholm'deki eylemi sert sözlerle kınadı.

09:02 12 Temmuz 2023 Çarşamba
BM'den İsveç'teki Kur'an yakma eylemine kınama
BM İnsan Hakları Konseyi, İsveç'teki Kur'an yakma eylemi gündemiyle toplandı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk Stockholm'deki eylemi sert sözlerle kınadı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsveçte Kuran-ı Kerim yakılması gündemiyle bugün Cenevrede toplandı. Pakistanın çağrısıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk yaptı. Kuran yakılmasını kınayan Türk, nefret söyleminin her yerde yükselişte olduğunu belirtti.

Türk, son günlerde meydana gelen Kuran yakma olaylarının aşağılamayı ifade etmek ve öfkeyi alevlendirmek, insanların arasını açmak, kışkırtmak, görüş farklılıklarını nefrete ve belki de şiddete dönüştürmek için icat edilmiş gibi göründüğünü söyledi.

Saldırgan, sorumsuz ve yanlış
Volker Türk, yasal mevzuata ya da kişisel inançlara bakmaksızın insanların başkalarına saygıyla yaklaşması gerektiğini belirtti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Müslümanlara karşı söylem ve kışkırtıcı eylemler, İslamofobi, antisemitizm, Hristiyanlar ya da Ahmediler, Bahailer ya da Ezidiler gibi azınlık gruplarını hedef alan eylem ve söylemler tam bir saygısızlığın ifadesidir. Bunlar saldırgan, sorumsuz ve yanlıştır ifadelerini kullandı.

Sosyal medyanın gelgitli halinden güç alan; uluslararası ve ulusal düzeyde giderek artan anlaşmazlıklar ve kutuplaşmalar bağlamında her türden nefret söylemi her yerde yükseliyor diyen Türk, Bu bireyler için zararlıdır ve tüm toplumların sağlıklı işleyişi için gerekli olan uyumu tahrip etmektedir diye konuştu.

Ne olmuştu?
Salvan Momika adlı Irak uyruklu bir sığınmacı, 28 Haziran tarihinde İsveçin başkenti Stockholmdeki bir caminin önünde düzenlediği eylemde Kuran-ı Kerimin bazı sayfalarını ateşe vermişti. Kurban Bayramının ilk gününde düzenlenen eyleme Türkiye, Irak, İran, Fas, Pakistan gibi birçok ülkeden tepki gelmişti. İsveç hükümeti konuyla ilgili açıklamasında eylemi İslamofobik olarak niteleyerek kınamış, ancak İsveçte toplanma, ifade ve gösteri özgürlüğünün anayasalarla korunduğuna dikkat çekmişti.

Son güncelleme: 09:02 12.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı