• Turkhane Logo

BM'den Gazze için kıtlık uyarısı

BM Dünya Gıda Programı, İsrail'in operasyonlarını sürdürdüğü Gazze'de halkın kıtlıkla karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı. Örgütün açıklamasında, bölgede neredeyse herkesin gıda bulmakta zorlandığı belirtildi.

17:48 18 Mart 2024 Pazartesi
BM'den Gazze için kıtlık uyarısı
BM Dünya Gıda Programı, İsrail'in operasyonlarını sürdürdüğü Gazze'de halkın kıtlıkla karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı. Örgütün açıklamasında, bölgede neredeyse herkesin gıda bulmakta zorlandığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) nüfusunun tahminen yüzde 70inin felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğu Kuzey Gazzede çok yakında kıtlık yaşanacağını açıkladı.

DW Türkçenin haberine göre Dünya Gıda Programından Pazartesi günü yapılan açıklamada, açlık krizlerinin ölçeğini tahmin etmeye yönelik uluslararası bir süreç olan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) analizinin son bulgularını yayınladı.
Buna göre, Gazzede neredeyse herkesin yeterli gıda bulmakta zorlandığı sonucuna varılırken, Gazzenin kuzeyinde bulunan yaklaşık 210 bin kişinin açlık durumunun en yüksek noktası olan 5. aşamada olduğu kaydedildi.
Yapılan açıklamada İsrailin saldırılarını Refah kentine doğru genişletmesi halinde, çatışmaların Gazzenin 2,3 milyonluk toplam nüfusunun yaklaşık yarısını felaket boyutunda açlığa sürükleyebileceği uyarısında bulunuldu.
IPC Aralık ayında Gazzenin toplam nüfusunun dörtte birinin açlık çektiğini yönünde tahminini açıklamıştı.
Yardım kuruluşlarından çağrıYardım kuruluşları Gazzeye, özellikle de Gazzenin kuzeyine insani yardımların ulaştırılması ve dağıtılmasının İsrailin kısıtlamaları, çatışmalar ve toplum düzeninin bozulması nedeniyle neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.
İsrail ise insani yardım ulaştırılmasına herhangi bir sınırlama getirmediğini belirterek, yaşanan tıkanıklıklardan yardımları dağıtan BM kuruluşlarını sorumlu tutuyor.
Başta ABD olmak üzere bazı ülkeler son günlerde hava köprüsü ve deniz koridoru aracılığıyla bölgeye yardım ulaştırıyor.

Ancak yardım kuruluşları bu çabaların maliyetli ve yetersiz olduğunu belirterek, İsrailin yardımların kara yolu üzerinden ulaştırılması için daha fazla olanak sağlaması gerektiğini dile getiriyor.
Sağlık durumu da çok kötüGazzede açlık tehlikesi büyürken sağlık tesislerinin çoğu da yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Bazı hastaneler de terör faaliyetlerinde kullanıldıkları gerekçesiyle İsrail ordusu tarafından vuruldu.
Gazze Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada 81i son 24 saat içinde olmak üzere savaşta en az 31 bin 726 Filistinlinin öldüğünü duyurdu.
Bakanlık ölü sayısını açıklarken siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmazken, ölenlerin üçte ikisini kadın ve çocukların oluşturduğunu ifade ediyor.
Hamas 7 Ekimdeki saldırı sırasında bin 200 İsrailliyi katletmiş, 250 kişiyi de Gazzeye kaçırarak rehin almıştı.
Geçen yıl İsrailin elinde bulunan Filistinli tutsakların serbest bırakılması karşılığında 150 kadar rehine İsraile teslim edilmişti. Hamasın hala 100 kadar rehineyi elinde tuttuğu tahmin ediliyor.

Son güncelleme: 17:48 18.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı