• Turkhane Logo

BM'deki 'Sincan oturumu' girişimi başarısız oldu

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir grup ülkenin Sincan'daki insan hakları ihlallerine ilişkin BM İnsan Hakları Konseyi'nde özel bir toplantı düzenlenmesi teşebbüsü başarısız oldu.

11:26 07 Ekim 2022 Cuma
BM'deki 'Sincan oturumu' girişimi başarısız oldu
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir grup ülkenin Sincan'daki insan hakları ihlallerine ilişkin BM İnsan Hakları Konseyi'nde özel bir toplantı düzenlenmesi teşebbüsü başarısız oldu.

DWnin haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde işlendiği iddia edilen suçların tartışılmasını öngören tasarıyı reddetti.

47 üyeye sahip konseyde Perşembe günü yapılan oylamada, söz konusu tartışma önerisi, 17 evet oyuna karşı 19 hayır oyuyla reddedildi. Oylamada, 11 ülke ise çekimser kaldı. Tartışmaya karşı oy veren ülkeler, Çinin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Pakistan, Bolivya, Kamerun, Küba, Eritre, Gabon, Endonezya, Fildişi Sahilleri, Kazakistan, Moritanya, Namibya, Nepal, Senegal, Sudan, Özbekistan ve Venezuela oldu. Ukrayna, Arjantin, Ermenistan, Benin, Brezilya, Gambiya, Hindistan, Libya, Malavi, Malezya ve Meksika ise oylamada çekimser kaldı.

Aralarında Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) de aralarında bulunduğu Batı ülkeleri, Sincanda işlendiği belirtilen suçların tartışılmasını öngören tasarıyı geçen ay hazırlamıştı. Söz konusu adım, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bacheletin uzun süre beklenen Sincan raporunu yayınlamasının ardından gelmişti. Sözü edilen raporda, Uygurlar ve Sincandaki diğer Müslüman azınlıklara karşı Çin yönetimince insanlığa karşı suçlar işlendiği belirtiliyordu. Bacheletin raporunda, Sincanda işkence, keyfi tutukluluk ve dini ve üreme haklarının ihlallerine ilişkin bulgular elde edildiğine ilişkin bilgiler yer alıyordu.

Konseyin söz konusu kararı, Pekinin yoğun lobi faaliyetleri üzerine aldığı belirtiliyor. Gözlemcilerin aktardığı bilgilere göre, özellikle de Çinin altyapı yatırımları yaptığı Afrika ülkeleri, Çinin lobicilik faaliyetlerinin etkisinde kaldı. 13 Afrika ülkesinden evet oyu veren tek ülke Somali oldu.

ABD ve İngiltereden kınama
ABDnin BM İnsan Hakları Konseyindeki Daimi Temsilcisi Michele Taylor, konuya ilişkin Twitterdan yaptığı açıklamada, ABD, Sincana ilişkin tartışmanın engellenmesine yönelik oylamayı kınamaktadır dedi. Taylor, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserinin bağımsız değerlendirmesi konusundaki eylemsizlik, utanç verici biçimde bazı ülkelerin incelemeden muaf olduğunu ve cezasız kalmak suretiyle insan haklarını ihlal etmelerine izin verildiğini göstermektedir diye konuştu.

İngilterenin BM Daimi Temsilcisi Simon Manley de, Çinin tartışmayı engelleme ve hakikati saklama çabaları başarıya ulaşamayacak. Bugünkü oylama Çine net bir mesaj göndermiştir: Çok sayıda ülke, her nerede ve kim tarafından işlenirse işlensin, korkunç insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda sessiz kalmayacaktır dedi.

Söz konusu karara sivil toplum örgütlerinden sert tepki geldi. Uluslararası Af Örgütü, oylamanın gülünç olduğunu söylerken, İnsan Hakları İzleme Örgütü ise BM bünyesindeki konseyin istismar kurbanlarına ihanet niteliğinde olduğunu ifade etti.

Son güncelleme: 11:26 07.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı