• Turkhane Logo

BM Rusya'yı kınadı

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna bölgelerini yasa dışı ilhakını kınayan kararı kabul etti

11:02 13 Ekim 2022 Perşembe
BM Rusya'yı kınadı
BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna bölgelerini yasa dışı ilhakını kınayan kararı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusyanın Ukrayna bölgelerini yasa dışı ilhakını kınayan kararı 143 ülkenin oyuyla kabul etti.

193 üyeli Genel Kurulda yapılan oylama, Rusyanın Ukraynanın doğusundaki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Hersonu ilhak etmek için düzenlediği yasa dışı referandumları görüşmek üzere 10 Ekimde acil bir oturum düzenlemesinin ardından geldi.

Oylamada, 143 ülke Rusyanın hamlesinin kınanması yönünde lehte oy kullanırken, aralarında Rusya, Venezuela, Kuzey Kore, Belarus ve Suriyenin de bulunduğu 5 ülke karara karşı oy kullandı.

Çin ve Hindistanın aralarında olduğu 33 ülke ise çekimser kaldı.

Bütün devletlere ve uluslararası kuruluşlara, Rusyanın Ukraynanın doğusundaki 4 bölgede herhangi bir girişimini tanımama çağrısında bulunan BM Genel Kurulu Kararı, Moskovanın kararlarını derhal ve koşulsuz biçimde geri almasını talep ediyor.

Ukraynanın 4 bölgesi resmen ilhak edildi

Moskova, Ukraynanın işgal altındaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde yapılan referandum sonucuna göre bu 4 bölgeyi geçen ay Rusyaya bağladı.
İşgal altındaki bölgeleri ilhak eden anlaşmaları imzalayan Putin, 30 Eylül cuma günü düzenlenen törende Rusyanın yeni 4 bölgesi daha oldu dedi.

Konuşmanın ardından Moskova tarafından dört bölgeye atanan liderler törende Rusyaya bağlanmayı öngören kararnameye imza attı.

Törenden önce konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin bu dört bölgeyi savunmak için tüm gücünü kullanacağını söyledi.

Son güncelleme: 11:02 13.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı