• Turkhane Logo

BM: Rusya'nın Ukrayna topraklarında yaptığı referandum yasa dışı

BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dicarlo, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre

10:13 28 Eylül 2022 Çarşamba
BM: Rusya'nın Ukrayna topraklarında yaptığı referandum yasa dışı
BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dicarlo, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, Ukraynadaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre halk iradesinin gerçek bir ifadesi veya yasal” olmadığını söyledi. Dicarlo, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı açıklamada, Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez. değerlendirmesinde bulundu. BMnin Ukraynanın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kalmaya devam ettiğini kaydeden Dicarlo, Rusyanın Ukraynadaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Ukrayna yasalarına saygı göstermesini istedi.

Zelenkskiy: Rusya tamamen tecrit edilmeli
Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de BM Güvenlik Konseyine yaptığı açıklamada, Rusyanın referandumunun toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi olduğunu belirterek Rusyanın tamamen tecrit edilmesi çağrısında bulundu.
Zelenskiy, Ukraynanın işgal altındaki topraklarındaki erkek nüfusun, kendi yurtlarına karşı savaşmaları için Rus ordusunda silah altına alınmaya zorlamak oldukça küçümseyen bir teşebbüs. ifadesini kullandı.


Rusyanın tüm uluslararası teşkilatlardan çıkarılmasını isteyen Zelenskiy, Rusyanın işgal altındaki Ukrayna topraklarını sahte referandumda ilhak etmesi durumunda bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşulacak bir şey olmadığı anlamına geleceğini belirtti.

Zelenskiy, soykırımsal politika yürüten Rusyanın, nükleer felaketi, dünyanın bir adım ötesine getirdiğini söyledi.

ABDden referandumu kınayan bir karar tasarısı
ABDnin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyine söz konusu referandumu kınayan bir karar tasarısı sunacağını ifade etti.

Thomas Greenfield, Rusyanın karar tasarısını veto etmesi durumunda ise ABDnin tasarıyı BM Genel Kuruluna taşıyacağını dile getirdi.

Son güncelleme: 10:13 28.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı