• Turkhane Logo

BM raportöründen 'Kaşıkçı soruşturması' açıklaması: Hayal kırıklığı yaşadık

Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında İstanbul'a gelen ve çeşitli temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler raportörü Callamard, "Soruşturma ile ilgili talep ettiğimiz bazı verilere ulaşamadığımız için hayal kırıklığı yaşadık" dedi.

18:38 31 Ocak 2019 Perşembe
BM raportöründen 'Kaşıkçı soruşturması' açıklaması: Hayal kırıklığı yaşadık
Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında İstanbul'a gelen ve çeşitli temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler raportörü Callamard, "Soruşturma ile ilgili talep ettiğimiz bazı verilere ulaşamadığımız için hayal kırıklığı yaşadık" dedi.

Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında İstanbula gelen ve çeşitli temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler raportörü Callamard, Ankaraya dönmek üzere otelinden ayrıldı.

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Callamard, Cemal Kaşıkçının nişanlısı Hatice Cengiz ile de görüştüğünü söyledi.

Yapılan görüşmelerin çok verimliği geçtiğini belirten Callamard, Soruşturma ile ilgili talep ettiğimiz bazı verilere ulaşamadığımız için hayal kırıklığı yaşadık. Yetkililerin soruşturmaya bağlılıklarını göstermesi ve polisin soruşturma ile ilgili bazı verileri teslim etmesi noktasında umutluyuz ifadelerini kullandı.

BM Özel Raportörü Callamard, Kaşıkçının nişanlısı ile görüştüCemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında hazırlayacağı rapor için Türkiyeye gelen BM Özel Raportörü Callamard, Kaşıkçının nişanlısı Hatice Cengiz ve bazı STK temsilcileriyle görüştü.Callamard, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin İstanbuldaki temasları kapsamında, Şişlide bir otelde Kaşıkçının nişanlısı Hatice Cengiz ile basına kapalı görüştü. Olay günü konsolosluk önünde saatlerce bekleyen ve Kaşıkçının konsolosluk binasından çıkmaması üzerine durumu çevresine bildiren Cengizden bilgi alan Callamard, daha sonra STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Heyetin, İstanbuldaki temaslarını tamamladığı, gün içinde Ankaraya hareket edeceği belirtilirken, başkentte devlet ve istihbarat temsilcileriyle görüşmesi bekleniyor.

BM heyeti, dün de bazı gazeteci, STK temsilcileri ve Arap Medya Derneği yöneticileriyle bir araya gelmişti.

Heyet, 2 Şubata kadar Türkiyede
BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard, 2 Şubata kadar Türkiyede olacak.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Kaşıkçı cinayetine ilişkin uluslararası soruşturmanın Callamardın yetkisi altında yürütüleceğini, Callamardın talebi üzerine Kaşıkçının öldürülmesiyle ilgili koşulların insan hakları açısından gözden geçirileceğini ve değerlendirileceğini açıklamıştı.

Agnes Callamardın Türkiyeye ziyaretine, İngiliz avukat Helena Kennedy ile eski Dünya Adli Tıp Akademisi Başkanı ve Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira da eşlik ediyor.

BM raportörünün, Kaşıkçının öldürülmesine ilişkin hükümetlerin attığı adımlar ve tepkilerin yanı sıra, devletlerin ve bireylerin, gazetecinin öldürülmesi konusundaki sorumluluklarının niteliği ve kapsamını da değerlendireceği vurgulanmıştı.

BM heyeti, dün hem Suudi Arabistan Başkonsolosluğunun etrafında inceleme yaptı ve Çağlayandaki İstanbul Adalet Sarayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile görüştü.

Callamard, soruşturma sürecinde elde ettiği bilgileri ve soruşturmaya ilişkin tavsiyelerini, BM İnsan Hakları Konseyinin Haziran ayındaki oturumunda rapor olarak sunacak.

Ceset hala bulunamadı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018de girdiği Suudi Arabistanın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilmişti. Orta Doğunun en etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçının, Suudi Arabistanın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi ve sonrasında yaşananlar, Türkiye ve dünya kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.

Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçının ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı, ancak cesedinin nerede olduğu konusu hala netlik kazanmadı.

Son güncelleme: 18:38 31.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı