• Turkhane Logo

BM: Karadeniz'de sivil gemilere tehdit kabul edilemez

Tahıl anlaşmasını sonlandıran Rusya'nın Ukrayna'ya giden bütün gemileri

23:35 21 Temmuz 2023 Cuma
BM: Karadeniz'de sivil gemilere tehdit kabul edilemez
Tahıl anlaşmasını sonlandıran Rusya'nın Ukrayna'ya giden bütün gemileri

DW Türkçede yer alan habere göre tahıl anlaşmasını sonlandıran Rusyanın Ukraynaya giden bütün gemileri potansiyel askeri malzeme taşıyıcı olarak niteleyeceği açıklamasına BMden tepki geldi: Kabul edilemez.

Ukrayna ise buna misilleme olarak Cuma gece yarısından itibaren Karadenizde gördüğü, Rusya limanlarına doğru seyreden bütün gemileri potansiyel askeri malzeme taşıyıcısı olarak değerlendireceğini bildirmişti.
Karadenizde fitilin ateşlenmesine yönelik endişe

Rosemary DiCarlo, Karadenizde bilinçli veya bilinçsiz şekilde yaşanacak olası bir askeri vakanın Ukrayna krizini daha da tırmandırabileceğini, bunun engellenmesi için elden gelen her şeyin yapılması gerektiğini ifade ederek, böyle bir olayın felakete yol açacak sonuçları olabileceği kaygısını taşıdıklarını vurguladı.

Bu arada Tahıl Koridoru Anlaşmasının sonlanmasından bu yana Karadenizde tahıl taşıyan gemi sayısının bir hafta zarfında yüzde 35 azaldığı bildirildi. Söz konusu gelişmenin gemi ve hammadde platformu Shipfıxin verilerine dayandığı aktarılırken, Yatırım Bankası Jefferiesin analistlerinden Ömer Nokta, Tahıl Anlaşmasını sonlandıran Rusyanın, Ukrayna limanlarına gidecek gemilere yönelik tehditlerinin sadece gemi taşımacılığı şirketlerini değil, onları sigortalayan şirketleri de endişelendirdiğini dile getirdi.

Temmuz 2022de BM ile Türkiyenin arabuluculuğu sayesinde, Ukrayna ve Rusya ile Ukrayna tahıllarının tüm dünyaya Karadeniz yoluyla ihraç edilmesine ilişkin Tahıl Koridoru Anlaşması imzalanmıştı. Daha önce iki kez süresi uzatılan Anlaşma sayesinde Kievin dünya piyasalarına yaklaşık 33 milyon ton tahıl sattığı bildiriliyor. Rusya söz konusu anlaşmayı Pazartesi günü uzatmayarak sonlandıracağını açıklamıştı.

BM Ukrayna tahılını dünya piyasalarına ulaştırmanın yollarını arıyor

DiCarlo, BMnin Ukrayna ve Rusya tahılını dünyaya ulaştırma konusunda çabalarına devam edeceğini de vurguladı. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de yaptığı açıklamada, küresel çapta 362 milyon insanın gıda yardımına muhtaç olduğunu hatırlattı. Griffiths, Tahıl Koridoru Anlaşmasının sona ermesinin söz konusu bu kişiler, aileleri ve çocukların geleceğini tehdit ettiğini kaydetti.
Rusya Afrika ülkelerine yardım sözü verdi

Rusya ise özellikle Afrika ülkelerinin kaygı ve endişesini anlayışla karşıladığını ve ihtiyaç sahibi ülkelere tahıl ulaştırılmasının sağlanacağı sözünü verdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Virşinin, Afrikalı doslarımızın endişelerini anlıyoruz diyerek, Moskova ile mevcut bağlantıları üzerinden ve yaklaşan Rusya-Afrika zirvesinde ihtiyaç sahibi ülkelerin tahıl ve tarım ürünleri ihtiyacı konusunda görüş alışverişinde bulunabileceklerini belirtti. 

Son güncelleme: 23:35 21.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı