• Turkhane Logo

BM: İsrail ordusu, Gazze’ye yardımın ana arterlerini kapattı

Hamas'ın dün Gazze'de ateşkesi kabul ettiğini açıklamasına rağmen Refah'a kara harekatı düzenleyen İsrail ordusu, Refah sınır kapısının Gazze tarafında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.

11:50 08 Mayıs 2024 Çarşamba
BM: İsrail ordusu, Gazze’ye yardımın ana arterlerini kapattı
Hamas'ın dün Gazze'de ateşkesi kabul ettiğini açıklamasına rağmen Refah'a kara harekatı düzenleyen İsrail ordusu, Refah sınır kapısının Gazze tarafında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.





Refah kapısı 7 Ekim’den bu yana insani yardım için kilit bir giriş noktası ve Gazze’den tek çıkış noktası.



Gece boyunca sürdürülen hava saldırılarının ardından bugün bir İsrail tank tugayı Refah’a geçti.



İsrail ordu radyosu İsrail kara kuvvetlerinin, Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısının “Gazze tarafında operasyonel kontrolü” ele geçirdiğini bildirdi.



İsrail operasyonunun kapsamının sınırlı olduğunu açıkladı.



Hamas ise, İsrail’in bu hamlesinin bölgesel arabulucuların yeni bir ateşkes anlaşmasına ulaşma girişimlerinin altını oymayı amaçladığını söyledi.



Birleşmiş Milletler, Kerem Şalom sınır kapısının da kapalı olmasıyla birlikte Gazze’ye yardımın ana arterlerinin kapandığı uyarısında bulundu.



Ateşkes görüşmeleri ne aşamada?



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır ve Katar’ın sunduğu ve Hamas’ın kabul ettiği son ateşkes anlaşmasının İsrail’in taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu ancak ülkesinin müzakerelere katılacağını söyledi.



Netanyahu, bir anlaşma taslağının son halini “incelemek” için bugün Kahire’ye bir heyet gönderdi.



Bir Hamas heyetinin de Mısır’ın başkentine gittiği aktarıldı.



İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, rehinelerin serbest bırakılması konusunda ilerleme kaydedilmemesi halinde Gazze operasyonunun “derinleşeceği” uyarısında bulundu, ancak İsrail’in “taviz vermeye” hazır olduğunu da belirtti.



Hamas’ın kabul ettiği ateşkes planı çatışmalara haftalarca son verilmesini ve Gazze’deki bazı rehinelerin serbest bırakılmasını öngörüyordu.



İsrail’in dün operasyon uyarısıyla Refah’ın doğusunda 100 bin Filistinliye tahliye emri vermesinin ardından, Hamas ateşkesi kabul ettiğini açıklamış, ancak İsrail bunu reddetmiş ve gece boyunca bombardımanı sürdürmüştü.



Katar ve Mısırlı arabulucular tarafından sunulan ateşkes anlaşmasının ayrıntıları resmen açıklanmadı.



Katar Dışişleri Bakanlığı Hamas’ın açılımının “olumlu” olduğunu, görüşmelerin Salı günü süreceğini kaydetti.



Ateşkes görüşmelerine ilişkin açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Bizim telkinlerimizle Hamas’ın ateşkesi kabul ettiğini açıklamasından memnuniyet duyduk” dedi.



Refah/



Netanyahu, ülkenin savaş kabinesinin oybirliğiyle Refah operasyonuna devam etme kararı aldığını, rehineleri serbest bırakması için Hamas üzerindeki baskıyı sürdürmeyi amaçladıklarını söyledi.



Refah/



BM, Gazze’ye yardım ulaştırılamamasından kaygılı



BM İnsani Bürosu Sözcüsü Jens Laerke, hem Kerem Şalom hem de Refah kapılarının tahliye bölgesinde yer aldığını belirtti ve “Gazze’ye yardım ulaştırılmasındaki iki ana arter kapandı” dedi.



Laerke, İsrailli yetkililerin “şimdilik” Refah kapısından personel ve malzeme geçişi olmayacağını söylediklerini belirtti.



Kerem Şalom Kapısı, Hamas militanlarının hafta sonu bölgedeki dört İsrail askerini öldürdükleri saldırıdan sonra kapanmıştı.



Laerke ayrıca, BM’nin Gazze’deki tüm operasyonlarında kullanmak için sadece bir günlük yakıtı kaldığını belirtti.



BM Sözcüsü, İsrail’in sivillere ve BM’ye yeterince süre vermediğini söyleyerek, tahliye emrini eleştirdi.



İsrail’de protestolar ve AB’den tepki



Hamas’ın bir ateşkesi kabul etmesine karşın Refah’a operasyonun devam etmesi kararı ise İsrailli rehine aileleri tarafından protesto ediliyor.



Tel Aviv’deki Ayalon otoyolunu kapatan göstericilerden biri “Refah’a Hayır, Anlaşmaya Evet” pankartı taşıdı.



Avrupa Birliği’nin dış ilişkiler temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Refah saldırısının “çok sayıda can kaybına” yol açacağını söyledi.



Borrell gazetecilere yaptığı açıklamada “Refah saldırısı, uluslararası toplumun, ABD’nin, AB üye ülkelerinin ve herkesin Netanyahu’dan saldırmamasını istemesine rağmen yeniden başladı” dedi ve ekledi.



“Korkarım ki bu yine çok sayıda can kaybına, sivil kayıplara neden olacak. Onlar ne derse desin. Gazze’de güvenli bölge yok.”



İsrail



İsrail ordusu, Refah’a “sınırlı bir operasyon” başlatacağını ve “geniş çaplı bir tahliyenin” söz konusu olmadığını belirterek kentin doğusunda 100 bin kişi için tahliye emri çıkarmış ve onları Han Yunus’a ve El Mevasi bölgesine yönlendirmişti.



On binlerce Filistinlinin araçlarla veya eşek arabalarıyla yollara döküldüğü görüldü.



Operasyonun Hamas’ı çökertme çabalarının bir parçası olduğunu belirten bir ordu sözcüsü, Hamas’ın önceki gün Refah’tan roket atarak Kerem Şalom sınır kapısı yakınlarında dört İsrail askerinin ölümüne yol açtığını ve şehirden saldırı düzenleyebileceğini gösterdiğini söyledi.



Pazartesi gecesi de Gazze’den İsrail’e roketler fırlatıldı ancak Demir Kubbe sistemince etkisiz hale getirildi.



İsrail’in son 24 saatte Refah’a düzenlediği saldırılarda en az 20 kişi öldü.



Hamas’ın ateşkes açıklamasının ardından Gazze’nin merkezinde yer alan El Aksa Hastanesi’nin önünde kutlamalar yapılmıştı.



filistinliler

Son güncelleme: 11:50 08.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı