• Turkhane Logo

BM: İran çok sayıda atom bombası üretebilir

Birleşmiş Milletler (BM), İran'ın

09:42 27 Ocak 2023 Cuma
BM: İran çok sayıda atom bombası üretebilir
Birleşmiş Milletler (BM), İran'ın

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, düzenlediği basın toplantısında İranın nükleer programı konusundaki risklerin ciddi şekilde arttığını belirtti.

Program hakkında son derece dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan Grossi, Şu anda bir değil, birkaç nükleer silah için yeterli nükleer malzeme biriktirdiler. (...) Ellerinde yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş 70 kilogram uranyum var diyerek Tahranın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunun önemli ölçüde büyüdüğünü kabul etti. Bu miktarın İranın nükleer silaha sahip olduğu anlamına gelmediğinin de altını çizen Arjantinli diplomat, (İran) henüz nükleer silah üretmedi ifadelerini kullandı.

İranın BM misyonu konu hakkındaki yorum taleplerini yanıtsız bırakırken Tahran da Grossinin açıklamalarını doğrudan kabul etmedi. Ancak İran devlet televizyonu ülkenin sivil nükleer programının başındaki Muhammed Eslaminin Tahranın Grossinin ülkeye yapacağı bir ziyareti memnuniyetle karşılayacağını söylediğini aktardı.

İran ile nükleer müzakereler

İran ile 2015te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABDnin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı görüşmeler, Nisan 2021den bu yana aralıklarla Viyanada yapılıyordu.

Viyanada Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İrandan üst düzey temsilcilerin katılımıyla yapılan müzakerelere, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 2018de anlaşmadan tek taraflı çekilen Washington, AB aracılığıyla dolaylı katılım sağlıyordu.

Washington, Tahranın anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesini isterken, İran yönetimi ise nükleer anlaşmadan ayrılan taraf olarak öncelikle ABDnin anlaşmaya dönerek tüm yaptırımları kaldırmasını ve anlaşmadan tekrar ayrılmayacağına dair güvence vermesini talep ediyor.

Son güncelleme: 09:42 27.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı