• Turkhane Logo

BM GÜvenlik Konseyinde İran-İsrail tartışması

İran'ın İsrail saldırısının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplandı. ABD, İngiltere ve Fransa, saldırıların karşılıksız kalmaması gerektiğini savundu. Rusya ve Çin ise İran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıya neden tepki gösterilmediğini gündeme getirdi.

09:46 15 Nisan 2024 Pazartesi
BM GÜvenlik Konseyinde İran-İsrail tartışması
İran'ın İsrail saldırısının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplandı. ABD, İngiltere ve Fransa, saldırıların karşılıksız kalmaması gerektiğini savundu. Rusya ve Çin ise İran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıya neden tepki gösterilmediğini gündeme getirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail çağrısı üzerine acil toplandı. Toplantıda Birleşmiş Milletler daimi üyesi 5 devlet arasında yaşanan gerilim dikkat çekti. ABD, İngiltere ve Fransa İranı kınayıp İsraile destek verirken, Rusya ile Çin temsilcileri ise İsrailin İranın Şam misyonunu vurmasına neden tepki gösterilmediğini sorguladı.

ABDnin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İranı kınayarak başladığı konuşmasında, BM Güvenlik Konseyinin İrana yönelik bir adım atması gerektiğini savundu.

TAHRAN SORUMLU TUTULMALI
Wood, İranın pervasız davranışları sadece İsrail halkına değil, bölgedeki Ürdün ve Irak gibi BM üyesi diğer ülke halklarına da tehdit teşkil etmektedir. Güvenlik Konseyi İranın eylemlerinin karşılıksız kalmaması için bir yükümlülüğe sahiptir. dedi.

İranın Hizbullah ve Husiler gibi bölgedeki bağlı unsurlarını kullanarak uluslararası güvenliği tehdit ettiğini savunan Wood, İranın bölgede tansiyonu artıran eylemlerinin yakından takip edilmesi ve BMGK nezdinde İranın sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti.

İNGİLTERE VE FRANSADAN İSRAİLE DESTEK
Daha sonra söz alan İngilterenin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da İranı İsraile yönelik saldırıları nedeniyle kınadı ve Tahranın bu saldırılar dolayısıyla sorumlu tutulması gerektiğini savundu.

Fransanın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere da İsraile desteklerinin tam olduğunu ve İranı şiddetle kınadıklarını belirtti. Fransız temsilci, BMGK nezdinde İranın sorumlu tutulması için çaba göstereceklerini ifade etti.

RUSYADAN ŞAM SALDIRISINA ATIF
Diğer yandan Rusyanın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise İsrailin önceki hafta Şamda hedef aldığı İranın diplomatik misyonu ile ilgili konuyu gündeme getirdi.

Nebenzia, herhangi bir ülkenin diplomatik misyonunun vurulmasının ilgili uluslararası anlaşmaların açık ihlali olduğunu, ancak bu konuyu BMGKde gündeme getirdiklerinde kınama kararının ABD, İngiltere ve Fransa tarafından engellendiğini hatırlattı.

BATIYA YAPILSA İNTİKAMDAN BAHSEDERDİNİZ
Nebenzia, Şu an gördüğümüz sonuç şudur, diplomatik bir misyona yönelik bir saldırı uluslararası hukuka göre casus belli (savaş nedeni) sayılır. Eğer bir Batı ülkesine ait diplomatik bir misyon vurulsaydı burada hemen intikamdan bahsederdiniz. şeklinde konuştu.

BMGKnin İran ve İsraile yaptığı muamelede çifte standart uyguladığını savunan Nebenzia, İranın meşru müdafaa yaptığı görüşünü dile getirdi.

ÇİN: İSRAİLİN SALDIRISI HUKUKUN AÇIK İHLALİ
Çinin BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun da İsrailin İran diplomatik misyonuna yönelik saldırısının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu savundu ve İranın karşı saldırısının ise bölgede tansiyonun artması noktasında endişe verici olduğunu ifade etti.

Son güncelleme: 09:46 15.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı