• Turkhane Logo

BM Genel Kurulu, 'Gazze'de acil ateşkes' tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 10 'hayır' oyuna karşı 153 oyla kabul etti.

03:04 13 Aralık 2023 Çarşamba
BM Genel Kurulu, 'Gazze'de acil ateşkes' tasarısını kabul etti
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 10 'hayır' oyuna karşı 153 oyla kabul etti.

Mısır tarafından ortaya koyulan ve Türkiye de dahil yaklaşık 100 ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı.

Karar tasarısı, 23 çekimser ve 10 hayır oyuna karşı 153 oyla kabul edildi.

Hayır oyu kullanan ülkeler Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD oldu.

Kararda, BM Şartı ile BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyinin Filistin konusunda kabul ettiği tüm kararlara atıfta bulunuldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterresin BM Şartının 99. maddesini işleterek Konseye gönderdiği mektup ile BM Yakın Doğudaki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarininin Genel Kurula gönderdiği mektuba atıfta bulunulan kararda, Gazze Şeridindeki korkunç insani durum ve Filistin halkının çektiği acılara işaret edilerek tüm sivil toplumların korunması gerektiği belirtildi.

Acilen insani ateşkes çağrısı yapılan kararda, tüm taraflara özellikle sivilleri koruma konusunda uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı.

Kararda, tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep edildi.

BM Genel Kurulunda 27 Ekimde Gazzede insani ateşkes talebinin yer aldığı karar 121 oyla kabul edilmişti. Mevcut karar için evet oyu kullanan ülke sayısının 153e yükselmesi dikkati çekti.

ABD VE AVUSTURYA’NIN TALEPLERİNE RET

BM Genel Kurumu oturumunda, ABD ve Avusturyanın karar tasarısına ilişkin değişiklik talepleri ise üye ülkelerce reddedildi.

ABD, karar tasarısına Hamas tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarının ve rehin almanın kınanması maddesinin eklenmesini isterken, Avusturya da tüm esirlerin serbest bırakılması maddesine, Hamas ve başka gruplar tarafından alıkonan ifadesini eklemek istemişti.

GUTERRES’İN MEKTUBU

Genel Sekreter Guterres, görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartının 99. Maddesini işletmiş ve 6 Aralıkta BMGKye mektup göndermişti.

Guterres, Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil ifadelerini kullanmıştı.

Genel Sekreterin hamlesinin ardından BMGK 8 Aralıkta acil olarak toplanmış, Birleşip Arap Emirlikleri ve aralarında Türkiyenin de bulunduğu 90dan fazla ülkenin eş sunucusu olduğu ve Gazzede insani ateşkes talep edilen karar tasarısı, düzenlenen acil oturumda oylanmıştı.

Karar tasarısı ABD tarafından veto edilmişti.

BMGKde 7 Ekimin ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazzede çatışmalara acil ve uzatılmış ara verilmesi talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasımda kabul edilmişti.

BAĞLAYICILIĞI YOK

BM Genel Kurulunda her ülkenin bir oy hakkı bulunuyor. BM Güvenlik Konseyinin aksine, hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor.

Uluslararası barış ve güvenliği etkileyen önemli konularda, karar tasarısının geçmesi için 3te 2 çoğunluk gerekiyor.

Bağlayıcılığı olmasa da Genel Kurul kararlarının siyasi ağırlığı bulunuyor ve uluslararası topluma güçlü mesaj veriyor.

Son güncelleme: 03:04 13.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı