• Turkhane Logo

​Bloomberg: Türkiye ile ABD arasında Suriye’nin kuzeyinde çatışma ihtimali artıyor

Afrin operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), Menbiç’e doğru askeri harekatı genişletme ihtimali, Türkiye ve ABD askerlerini karşı karşıya getirme riski taşıyor.

10:07 05 Şubat 2018 Pazartesi
​Bloomberg: Türkiye ile ABD arasında Suriye’nin kuzeyinde çatışma ihtimali artıyor
Afrin operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), Menbiç’e doğru askeri harekatı genişletme ihtimali, Türkiye ve ABD askerlerini karşı karşıya getirme riski taşıyor.

Hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de ABD Başkanı Donald Trump konumlarında sabit. Yani ne ABD askeri Menbiç’ten çıkmaya niyetli ne de TSK Afrinle yetinmeye.
 
Bloomberg’te yayınlanan bir haberde, iki ülke askerleri arasındaki çatışma riskinin giderek arttığı iddia ediliyor.
 
Haberde şu detaylara yer veriliyor:
 
Türkiye, Amerikalılarla görüştüklerini söylüyor. ABD de Türklerle müzakerede olduklarını. İki ülkedeki siyasetçiler ve generaller daimi bir temas içindeler.
 
Bu görüşmelerin, NATO’un iki en büyük ordusunu Kuzey Suriye’de çatışmanın eşiğine getiren temel meseleyi çözdüğüne dair bir işaret yok.
 
Geçen ay Erdoğan, ABD destekli Kürt savaşçılara karşı bir saldırı emri verdiğinde, bunun Amerikan askerlerinin konuşlandığı bölge ile ilgisi yoktu.
 
Ancak sonrasında Erdoğan, operasyonunun Amerikan askerlerinin bulunduğu Menbiç’e genişletileceğini söyledi. “Sırada kimin olduğuna bakmaksızın, teröristleri ezeceğiz” dedi.
 
Rusya, Türklerin ilerlediği Kuzey Suriye’deki güzergahtan askerlerini çekti. ABD, aynı şeyi yapmayacağının sinyallerini veriyor.
 
General Joseph Votel, CNN’e yaptığı açıklamada “Menbiç’ten çekilmek bizim planlarımız arasında yok” dedi. General Kenneth McKenzie de, “ABD askerleri nerede olursa olsun kendilerini koruyacaktır” diye konuştu ve ekledi: Türklerle bu konuda koordineli çalışıyoruz. Bizim güçlerimizin nerede olduğunu biliyorlar.
 
Pentagon şefi Jim Mattis de Washington’da gazetecilere, Kürtleri desteklerken de Türkiye ile ittifakı dengelemenin mümkün olduğunu söyledi ve ABD askerlerinin Kürt militanlarla çalışmasının Türkiye’nin güvenliğine katkı sağladığını ifade etti..
 
Ancak halihazırdaki anlaşmazlık en ciddi olanı.
 
ABD merkezli tahmin ve danışmanlık şirketi Verisk Maplecroft direktörü Anthony Sikinner’a göre, iki ülke arasındaki ilişkiler “uçurumun kenarında sallanıyor” ve doğrudan bir askeri çatışma ihtimali gerçek. Skinner’a göre, iki ülke de yanlış hesaplama riskini arttıran kırmızı çizgiler ilan etmiş vaziyette.
 
Ankara merkezli Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) analisti Nihat Ali Özcana göre, Suriyeli Kürtlerle ittifakı nedeniyle, Türkiye ABD tarafından ihanete uğradığı hissiyatına sahip ve güney sınırı boyunca, ABD askerleri ve silahları ile tahkim edilmiş bir Kürt kantonunu güvenliğine doğrudan bir tehdit olarak görüyor.
 
Özcana göre tam da bu nedenden ötürü, ABD ve Türkiye askerleri arasında dost ateşi ihtimali, taraflardan biri geri adım atmadıkça yok sayılamaz.

Son güncelleme: 10:07 05.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı