• Turkhane Logo

Blinken, Orta Doğu gezisinden eli boş döndü

AP'nin analizine göre Orta Doğu gezisini sonlandıran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 'İsrail tamamen galip gelene kadar savaşın devam edeceğini' ve önerilen ateşkes planını reddettiğini söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan adeta

21:31 08 Şubat 2024 Perşembe
Blinken, Orta Doğu gezisinden eli boş döndü
AP'nin analizine göre Orta Doğu gezisini sonlandıran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 'İsrail tamamen galip gelene kadar savaşın devam edeceğini' ve önerilen ateşkes planını reddettiğini söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan adeta

Euronewste yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrailin, Gazzeye yönelik önerilen ateşkes planını reddetmesinin ardından son Orta Doğu gezisini sonlandırdı.

Blinken, İsrail ile Hamas arasında olası ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için beşinci kez gittiği bölgede mekik diplomasisi yürütüyordu.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan 135 gün sürecek üç aşamalı ateşkes planını reddetti.

Blinken, 7 Ekimde başlayan savaştan bu yana Washington ile Tel Aviv arasındaki görüş ayrılıklarının en kötü seviyeye indiği bir ortamda Orta Doğudan eli boş ayrıldı.

APnin analizine göre dört ülkeyi kapsayan Orta Doğu gezisini sonlandıran Blinken, İsrail tamamen galip gelene kadar savaşın devam edeceğini söyleyen ve önerilen ateşkes planını açıkça reddettiğini belirten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahudan adeta bir tokat yedikten sonra Washingtona döndü.

İsrail ile en büyük destekçisi ve müttefiki ABD arasındaki ilişkiler aylardır gergindi.

Ancak Netanyahunun ABDnin en azından daha fazla müzakere için bir başlangıç noktası olması açısından değerli bulduğunu belirttiği planı uluslararası kamuoyunun önünde reddetmesi, bölünmüşlüğü daha da arttırdı.

APnin haberine göre, Netanyahu, ABD ve diğer (Batılı) ülkelerin endişelerini de göz ardı etti ve Gazzenin güneyinde, bir milyondan fazla Filistinlinin kaçtığı Mısır sınırındaki Refah semtine yönelik askeri operasyonlarını genişleteceklerini duyurdu.

Bu ilan tam da ABDli bakanın ateşkes için bölgede bulunduğu bir gün ve saatte yapıldı.

Blinken: Ateşkes hala mümkün

Bakan Blinken dün yaptığı açıklamada, taraflar arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının, İsrail ile Hamasın temel şartlar konusunda birbirinden hayli uzak noktalarda durmalarına rağmen hala mümkün olduğunu değerlendirmesinde bulunmuştu.

İsrail ile Hamas arasındaki savaş beşinci ayına girerken İsrailin kente yönelik saldırılarında şu ana kadar 27 binden fazla Filistinli öldürüldü, on binlerce kişi yaralandı. Gazze halkının neredeyse tamamı yerinden edildi.

Blinken, olası bir anlaşmaya aracılık etmek üzere beşinci kez bölgede bulunuyordu.

Hamasın 135 gün sürecek üç aşamalı ateşkes planı, aralarında Mervan Barguti gibi üst düzey Filistinlilerin de bulunduğu Filistinlilere tutuklulara karşın tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın sona erdirilmesini öngörüyordu.

Söz konusu planı hayal ürünü diye nitelendiren Netanyahu, bu grubu Gazzenin tam ya da kısmi kontrolünde bırakacak herhangi bir öneriyi reddetmişti.

Ancak Blinken, Netanyahunun tutumunu zorlu müzakere sürecinin bir parçası olarak nitelemiş ve Bu bir ışığın düğmesini çevirmek değil. Evet ya da hayır değil. Her zaman bir ileri bir geri vardır. sözleriyle yumuşatmaya çalışmıştı.

Keza Blinken, Hamastan gelen karşı öneriyi değerlendirmenin gerektiğine işaret etmişti.

Bölge uzmanlarına göre, Netanyahunun tutumu, Blinkenın diplomatik çabalarını akim bıraktı.

Blinken, savaş kabinesinin ılımlı isimleriyle bir araya geldi

Son ana kadar ateşkes çabalarını devam ettiren Blinken, bu sabah İsrail savaş kabinesinin ılımlı isimleriyle bir araya geldi.

Blinkenin görüşmede, Gazzedeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamanın yollarını ele aldığı belirtildi.

Son güncelleme: 21:31 08.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı