• Turkhane Logo

Blinken-Lavrov görüşmesi: Ukrayna’ya saldırmayacağımızı defalarca söyledik

ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Cenevre’de bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı planı olmadığını söyledi.

16:26 21 Ocak 2022 Cuma
Blinken-Lavrov görüşmesi: Ukrayna’ya saldırmayacağımızı defalarca söyledik
ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Cenevre’de bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı planı olmadığını söyledi.


Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim yükselirken, ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Antony Blinken ve Sergey Lavrov bugün Cenevre’de kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen Lavrov, görüşmede Rusyanın Ukraynayı işgal etmek gibi bir planı olmadığını tekrarladıklarını, Ukrayna halkını asla tehdit etmediklerini ve tansiyonun düşmesini istediklerini söyledi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin ABD Başkanı Joe Bidenla Ukrayna konusunu görüşmeye her zaman hazır olduğunu kaydeden Lavrov, “Bu temaslara ciddiyetle hazırlanılması gerektiği açık” dedi.

ABDye sundukları güvenlik garantileriyle ilgili gelecek hafta yazılı yanıt almayı umduklarını ifade eden Lavrov, ABDyle görüşmeleri sürdüreceklerini duyurdu.

Blinkenla yaptığı görüşmenin açık ve faydalı geçtiğini kaydeden Rus bakan, Batının Ukraynaya silah ve askeri uzman göndermesinin Rusyada kaygı yarattığını ifade etti.

BLINKEN: SAMİMİ BİR GÖRÜŞMEYDİ

Ayrı bir basın toplantısı düzenleyen Blinken da Lavrov’la samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve diplomatik temasların devamı konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Ukrayna’ya güvenlik alanında desteği sürdüreceklerini ifade eden Blinken, NATO’nun açık kapı politikası gibi temel değerler konusunda geri adım atmayacaklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, bölgedeki askeri varlığının Rusyaya kuzeyden, güneyden ve doğudan Ukraynaya saldırma kabiliyeti sağladığını, ayrıca Rusyanın Ukraynayı istikrarsızlaştırmak için yaptığı planları da gördüklerini belirtti.

‘SONRAKİ TOPLANTI GELECEK AY OLABİLİR’

Rusya heyetinden bir yetkili, iki ülkenin gelecek ay yeniden masaya oturabileceğini söyledi.

Rusyanın geçen sene sonuna doğru Ukrayna sınırına asker yığması ve son olarak ortak tatbikat için Belarusa asker göndermesi, bölgede tansiyonu yükseltmişti.

İşgal iddiasını reddeden Rusya yönetimi, NATOnun Doğu Avrupadaki faaliyetlerinin durdurulmasını talep ediyor.

Lavrov ve Blinken, görüşme öncesinde yaptıkları açıklamalarda toplantıda önemli bir ilerleme kaydetmeyi beklemediklerini ama diplomatik temasları sürdürmek istediklerini ifade etmişti.

Rusya ve ABD arasında geçen hafta düzenlenen toplantıda Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin somut bir ilerleme kaydedilememişti.

Son güncelleme: 16:26 21.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı