• Turkhane Logo

Blinken, Abbas'a hangi konuda söz verdi?

Tel Aviv'deki temaslarının ardından Filistin lideri Abbas ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Washington'un Filistin devletinin kurulmasında

10:52 11 Ocak 2024 Perşembe
Blinken, Abbas'a hangi konuda söz verdi?
Tel Aviv'deki temaslarının ardından Filistin lideri Abbas ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Washington'un Filistin devletinin kurulmasında

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbasa Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımları Washingtonun destekleyeceği sözü verdi.

Bakan Blinken, dün Tel Avivdeki temaslarının ardından bugün de Ramallahta Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Abbas ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinkenın görüşmede Washingtonun bu konudaki tutumunu tekrarlayarak, İsrailin yanında her iki tarafın da güven ve barış içinde yaşayacağı bir Filistin devletinin var olması gerektiğini söylediği bilgisini paylaştı.

Filistin haber ajansı Wafanın aktardığına göre, Abbas ise Blinken ile görüşmede Gazze Şeridinin Filistin devletinin ayrılmaz bir parçası olduğu ve işgalci güçlerin bu bölgeyi ayırma veya bir kısmını bölme planlarını kabul veya müzakere etmenin mümkün olmadığı vurgusu yaptı. Filistin halkının Gazze Şeridinde de işgal altındaki Batı Şeriada da yerinden edilemeyeceğini vurgulayan Abbas, buna izin vermeyeceklerini ifade etti. Başkent Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarındaki İsrail işgaline son verilmesi için uluslararası barış konferansı düzenlenmesini talep eden Abbas, bu şekilde bölgede herkes için barış ve güvenin sağlanabileceğini kaydetti.

Blinkenın Batı Şeriada Abbas ile görüşmesi protesto gösterilerinin gölgesinde gerçekleşti. İsrail işgali altındaki Batı Şerianın Ramallah kentinde düzenlenen protesto gösterisinde Soykırımı durdur ve Blinken, burada istenmiyorsun yazılı pankartlar dikkati çekti.

AB ve ABDnin terör örgütleri listesinde yer alan Hamas ile İsrail arasında savaşın başlamasından bu yana Ortadoğuya dördüncü ziyaretini gerçekleştiren Blinken, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin ardından dün de İsrailde temaslarda bulunmuştu. Blinken, dün Tel Avivdeki temaslarında da Gazzedeki savaş sonrasındaki döneme işaret ederek, iki devletli çözüme vurgu yapmıştı. Blinken, İsraile İsrailliler ile barış içinde yaşamaya hazır Filistinli liderlerle iş birliği çağrısında bulunmuştu.

Blinkenın Batı Şerianın ardından Bahreynde de temaslarda bulunacağı bildirildi.

Son güncelleme: 10:52 11.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı