• Turkhane Logo

Biyolojik saldırı mı? Amerikalı diplomatlar arasında gizemli hastalık

ABD yönetimi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da görev yapan ABD'li diplomatlar arasında yayılmaya başlayan hastalıkla ilgili inceleme başlattı.

13:19 19 Temmuz 2021 Pazartesi
Biyolojik saldırı mı? Amerikalı diplomatlar arasında gizemli hastalık
ABD yönetimi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da görev yapan ABD'li diplomatlar arasında yayılmaya başlayan hastalıkla ilgili inceleme başlattı.

Şehirdeki 20den fazla Amerikalı yetkili ve diplomatta, beyinde oluşan ve henüz detayları bilinmeyen bir sağlık sorunu olan Havana sendromuna benzeyen semptomlar görüldü.

Semptomların yayılması yeni değil, ancak Ocak ayından bu yana bildirilen vakalar son dönemde 20yi aştı.
Sendromun sebepleri ve detayları açıklanamasa da Amerikalı bilim insanları, mikrodalga radyasyonu sebebiyle oluşabileceği görüşünde.
BBC Türkçenin haberine göre, ilk olarak 2016 ve 2017de Kübada görüldüğü için Havana sendromu adı veriliyor.
Havanadaki ABDli ve Kanadalı diplomatlar, o dönem baş dönmesi, denge kaybı, duyma yetisinin kaybolması ve endişe bozukluğu gibi semptomlar görüldüğünü bildirmiş, bilişsel sis adı verilen bu vakaların sebebi bulunamamıştı.
O dönem ABD, Kübayı sonik saldırılar düzenlemekle suçlamıştı. Küba ise suçlamaları reddetmişti.
2019da semptomlarla ilgili araştırmaların ilk sonuçları ortaya çıktığında, diplomatlarda beyinde anormallik görüldüğü belirtilmişti.
Viyanada ortaya çıkan benzer semptomlar ilk olarak Cuma günü New Yorker isimli dergide yazıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, konuyu en ciddi şekilde incelediğini açıklayarak haberleri doğruladı.
Reuters haber ajansı da, Avusturya Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin Bu sorunun temeline inmek için ABDli yetkililerle birlikte çalıştıklarına dair açıklamasını haberleştirdi.
Viyana, uzun yıllardır Avrupanın diplomatik faaliyet merkezi olarak biliniyor. Aynı zamanda Soğuk Savaş yıllarından bu yana casusluk ve istihbarat ajanlarının görev merkezi olarak da tanınıyor.
ABD gibi küresel güçlerin de çok geniş diplomatik misyonları Viyanada bulunuyor.
Şu an da şehirde, İran ve ABD arasında, 2015teki nükleer anlaşmaya geri dönülüp dönülemeyeceğini görmek üzere dolaylı görüşmeler sürüyor.
ABDli diplomatların bildirdiği semptomlar, dünyanın farklı yerlerindeki diplomatik temsilciliklerde de bildirildi. Ancak ABD yetkilileri, lokasyonlar ve sayılarla ilgili detayları vermemekle birlikte, en fazla vakanın Viyanada görüldüğünü söylüyor.
Haziran ayında da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hastalığın sebepleriyle ilgili çok detaylı bir araştırmaya başlandığını duyurmuştu.

Son güncelleme: 13:19 19.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı