• Turkhane Logo

Bir milletvekili daha yolsuzluktan gözaltına alındı

Belçika'da yürütülen Avrupa Parlamentosu (AP) bağlantılı yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmasında AP'nin Belçikalı milletvekili Marc Tarabella gözaltına alındı.

13:00 11 Şubat 2023 Cumartesi
Bir milletvekili daha yolsuzluktan gözaltına alındı
Belçika'da yürütülen Avrupa Parlamentosu (AP) bağlantılı yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmasında AP'nin Belçikalı milletvekili Marc Tarabella gözaltına alındı.

Brüksel savcılığı, APde geçen hafta yapılan oylamayla dokunulmazlığı kaldırılan Tarabellanın Belçika polisi tarafından gözaltına alındığını açıkladı.

Ayrıca Liege kentindeki bir bankada Tarabellaya ait olduğu belirtilen kasanın da açıldığı, bazı ofislerde de aramalar yapıldığı bildirildi.

Yabancı devletlerin APde çıkarlarını savunma karşılığında rüşvet almakla suçlanan Belçikalı milletvekilinin soruşturma hakiminin karşısına çıkarılması bekleniyor.

Aralık ayında soruşturmanın başladığı günlerde Tarabellanın evinde de arama yapılmış, aramadan sonuç elde edilememişti.

Tarabella, yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan ve itirafçı olan eski AP milletvekili İtalyan Antonio Panzeri tarafından yaklaşık 140 bin euro rüşvet almakla suçlanmıştı.

Yolsuzluk soruşturması

Belçikalı makamların yürüttüğü yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması kapsamında, Aralık 2022de çok sayıda noktada aramalar yapılmış, 1,5 milyon euro nakit para ele geçirilmiş ve 4 kişi gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınan kişilerin AP Başkan Yardımcılığı görevi sona erdirilen Yunan milletvekili Eva Kaili, eski İtalyan AP Milletvekili Pier Antonio Panzeri, APde asistan olarak çalışan Kailinin erkek arkadaşı Francesco Giorgi ve hukukun üstünlüğü konularında çalışan sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Niccolo Figa-Talamanca olduğu açıklanmıştı. Figa-Talamanca daha sonra serbest bırakıldı.

Giorginin, ifadesinde iki AP milletvekili Andrea Cozzolino ile Marc Tarabellanın Panzeriden para aldığını söylediği ileri sürülmüştü. AP Başkanı Roberta Metsola, Cozzolino ile Tarabellanın dokunulmazlıklarının kaldırılması için süreç başlatmıştı.

Bu kişilerin, APnin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere bir Körfez ülkesinden rüşvet aldıkları iddia edilmişti. Konuyla ilgili haberlerde adı geçen Katar, iddiaları reddetmişti.

Daha sonraki haberlerde Fasın da bu kişilere rüşvet verdiği iddia edilmiş, Fas istihbaratı ile Fasın Varşova Büyükelçisi Abderrahim Atmounun şüphelilerle görüştüğü ileri sürülmüştü.

Son güncelleme: 13:00 11.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı