• Turkhane Logo

Bir ekonomistin gözünden Venezuela: İdeoloji değil halk önemli

Venezuela'da mevcut devlet başkanı Nicolas Maduro zor günler yaşıyor. Hem içte hem de dışta ateş altında.

14:05 27 Ocak 2019 Pazar
Bir ekonomistin gözünden Venezuela: İdeoloji değil halk önemli
Venezuela'da mevcut devlet başkanı Nicolas Maduro zor günler yaşıyor. Hem içte hem de dışta ateş altında.





ABDnin, kendini yeni devlet başkanı ilan eden Juan Guaidóyu tanımasıyla işler daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı. ABDnin yanı sıra, Venezuelanın komşuları ve AB ülkeleri de Guadidoyu tanıdıklarını açıkladı.


ABD karşıtı söylemlerini terk eden Maduro ise, ABDye sıcak mesajlar gönderdi.

Türkiyede ise, Maduroyu sosyalizmin temsilcisi ve ABD emperyalizmine karşı yılmaz savaşçı görenler, Venezuela halkının yıllardır maruz kaldığı kıtlık, baskı ve sindirme politikalarına göz yumarak, Maduroyu canla başla savunmaya başladı.

Ancak sol kesim içinde de Maduronun çöküşe neden olan yanlış politikalarına eleştiri yöneltenler oldu. 

Milliyetçi çizgideki Yeniçağ Gazetesinin ekonomi yazarı Esfender Kormaz ise,Venezuela halkı daha önemli başlık yazısında, ülkede altı yıldır bir insanlık dramı yaşandığını belirtti ve ekledi:

Venezuelada Ekim 2018de, enflasyon oranı yüzde 489 bin idi. 2019da yüzde 1 milyon olarak tahmin ediliyor. 2013 yılından beri her yıl ekonomi yaklaşık yüzde 20 oranında daralıyor. Sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro asgari ücrete yüzde 150 oranında zam yaparak 4 bin 500 bolivara yükseltti. Bu paranın karaborsada karşılığı 10 dolardır. Piyasa durdu. Marketlere beşer kişi sıra ile girebiliyor. İstediğini alamıyorsun. Raflar boş. Halk yiyecek ve ilaç sıkıntısı çekiyor.

Venezuela, dünyada en fazla cinayet işlenen ülke oldu. Söz gelimi, 2015 yılında her 100 bin kişiden cinayete kurban gidenler: Venezuelada: 90 kişi, ABD de: 5.35 kişi, Kanadada: 1.68 kişidir.

Korkmaz, Maduronun seçilmesinin de demokratik olmadığını, 2018 yılındaki seçimlere 10 milyon seçmenin yani seçmen oranının yüzde 54ünün katılmadığını kaydetti. 

Halkın yarıdan çoğu seçimi protesto ediyor ve katılmıyorsa, seçim sonuçları hangi demokrasi kalıbına uyuyor sorusun soran Korkmaz, şunları yazdı:

ABD Başkanı Trump, her konuşmasında ABDnin çıkarı her şeyden önce gelir diyor. Ayrıca ABDnin o kadar çok falsosu var ki, demokrasiyi desteklemesi bile emperyalizm olarak algılanıyor.

Venezuelada istikrar ve halkın kurtuluşu yalnızca demokrasiye geçiş ile mümkün olur. Bu çerçevede öncelik, sağ-sol veya emperyalizm değil, Venezuela halkını içindeki siyasi, sosyal ve ekonomik çıkmazdan kurtarmaktır.

 

Son güncelleme: 14:05 27.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı