• Turkhane Logo

Bir alışveriş poşetinin Londra’dan Adana’ya 3200 kilometrelik yolculuğu haber oldu

İngiltere’den Türkiye’ye plastik atık ihracatı giderek artarken Bloomberg’de yayınlanan bir yazıda Londra'daki bir süpermarket poşetinin iki ay sonra Adana'da noktalanan hikayesi ele alındı.

20:21 29 Mart 2022 Salı
Bir alışveriş poşetinin Londra’dan Adana’ya 3200 kilometrelik yolculuğu haber oldu
İngiltere’den Türkiye’ye plastik atık ihracatı giderek artarken Bloomberg’de yayınlanan bir yazıda Londra'daki bir süpermarket poşetinin iki ay sonra Adana'da noktalanan hikayesi ele alındı.


İngiltereden Türkiyeye plastik atık ihracatı tepkilere yol açarken, yabancı basın da Avrupa’dan Türkiye’ye gönderilen çöpleri dikkatle takip ediyor.

ABD merkezli yayın organı Bloomberg’de “Bir poşetin 3200 kilometrelik yolculuğu, geri dönüşümle ilgili karmaşık gerçeği ortaya koyuyor” başlıklı yazıda, İngilteredeki ünlü bir süpermarket zincirine ait alışveriş poşetinin Türkiyeye uzanan hikayesi anlatıldı.


Bir dijital takip sistemiyle izlenen poşet, iki ay içinde Londradan 3200 kilometre uzaklıktaki Adanada bir sanayi bölgesinde ortaya çıktı. Londradan sonra Hollanda, Almanya ve Polonyayı gezerek Türkiyeye ulaşan ve rengi griye dönen poşet, Adanadaki bir depo önüne rastgele yığılan, çoğu yabancı ülkelere ait plastik poşetler arasındaydı.

TONLARCA ÇÖP TÜRKİYE’YE ATILIYOR

Türkiyede faaliyet yürüten bir geri dönüşüm şirketinde müdür olduğunu söyleyen bir kişi, plastik atıkları Avrupadan satın alarak Mersin Limanı üzerinden Adanadaki araziye taşıdığını ve atıkların geri dönüşümden geçeceğini söyledi.

Son yıllarda Türkiyeye plastik atık ihracatını artıran İngilterenin 2020de günlük ortalama 575 ton atığı Türkiyeye gönderdiği tahmin ediliyor. Türkiye, İngilterenin en fazla plastik çöp gönderdiği ülkeler arasında son dönemde Polonyayı geçti.

HALK SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK RİSK

Bloomberg, İngilterenin işlenmesi zor atıkları “daha yoksul ülkelere” göndererek bu konudaki sorumluluğunu bu ülkelere aktardığını yazdı. Çoğu zaman bu atıkların geri dönüşümden geçmek yerine yakıldığı ve zehirli kimyasalların havaya ve toprağa karışmasına yol açtığı belirtildi. Haberde Türkiyedeki atık sahalarında her hafta şüpheli yangınlar çıktığına dikkat çekildi.

Çevre örgütleri, daha önce de Adanadaki kaçak çöp sahalarında İngiltere’den gelen çok sayıda plastik poşet ve atığa rastlamıştı. Uzmanlar, “Avrupanın çöplüğü” haline gelen Türkiyeye gönderilen plastik atıkların halk sağlığı ve çevre için büyük risk yarattığına dikkat çekiyor.

Greenpeace, daha önce Adana’daki 10 ayrı çöp döküm noktasında incelemelerde bulunmuş, alınan örneklerde büyük miktarda zehirli kimyasala rastlanmıştı. Tespit edilen dioksin ve furanın erken doğum, kanser, cilt rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıklara yol açtığına, hormonları ve bağışıklığı da olumsuz etkilediğine dikkat çekilmişti.

Son güncelleme: 20:21 29.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı