• Turkhane Logo

​Bilal Erdoğan’ın partnerine Rusya’da vergi kaçakçılığı suçlaması

Azerbaycanlı işadamı Mübariz Mansimov Türkiye’de bilinen bir isim.

11:03 07 Şubat 2018 Çarşamba
​Bilal Erdoğan’ın partnerine Rusya’da vergi kaçakçılığı suçlaması
Azerbaycanlı işadamı Mübariz Mansimov Türkiye’de bilinen bir isim.


Magazin haberlerini takip edenler onu lüks yaşamından, ekonomiyi takip edenler İstanbul’da bir dönem işlettiği Edition Otel ve Doğan Grubu’nun yaptığı Trump Tower’da aldığı bir dizi lüks daireden biliyor.
 
Siyaseti takip edenler ise Cumhurbakanı Erdoğan’ın oğlu Bilal’e ait gemileri kiralayıp Malta bayrağıyla Rus petrolü taşımasından tanıyor.
 
İşte o ünlü işadamı Rusya, Azerbaycan ve Türkiye üçgeninde yeniden gündeme geldi. Ancak bu kez her zaman olduğu gibi zenginliği ve iş dünyasındaki başarılarıyla değil, kriminal bir nedenle. Mansimov, Bilal Erdoğan’ın gemilerini de kiralayan Malta’daki şirketi ve yine kendisine bağlı Rusya’daki bir şirket aracılığıyla vergi kaçırmakla suçlanıyor. Bu yüzden Mansimov’un şirketleri hakkında Rusya’da soruşturma açılırken, Azerbaycan’ın da Mansimov’a yaptırım uygulaması gündemde.
 
Olayın Türkiye’yi ilgilendiren kısmı ise dünyanın en büyük petrol taşıma filolarından birine sahip olan Mansimov’un ana şirketi Palmali Denizcilik’in Türkiye’de kurulu olması. Yani soruşturma dönüp dolaşıp Türkiye’deki ana şirkete bağlanıyor.
 
Konuyu Dünya’dan Kerim Ülker gündeme getirirken, İstanbul’da kurulu şirket hakkında soruşturma sürecinin başladığını belirtiyor. Ülker, Rus Kommersant ve Pravda gazetelerinin konuyla ilgili iddialarının oldukça vahim olduğunu kaydediyor. ‘Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi FSB ile Rus Vergi Müfettişleri’nin Palmali’nin Rusya’daki iştiraki Palmali LLC hakkında vergi usulsüzlüğünden soruşturma açtığını yazdı’ diyor.
 
Haberinde Rus medyasının iddialarına yer veren Ülker, Moskova’ya bağlı Leninsky Vergi Müfettişliği Bürosu’nun hazırladığı raporda Palmali’nin 2010-2011 döneminde şirket gelirleri arasında kasıtlı olarak yanlış bilgiler sunduğunun anlaşıldığını kaydediyor.
 
Ayrıca konuyla ilgili Rusya Duma Meclisi Milletvekili Svetlana Maksimova’nın Federal Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvuruda bulunarak Palmali’nin incelenmesini talep ettiğini ifade ediyor. Soruşturma Komitesi’nin Palmali LLC Direktörü Aleksiy Mikhelev’e vergi kaçırıldığı iddiasıyla ceza davası açtığını vurguluyor.
 
Şunları söylüyor:
 
‘Kaçırılan vergi miktarını ise Rus basını 1.2 milyar ruble olarak ifade ediyor. Bu da yaklaşık 21 milyon dolara denk geliyor. Ayrıca 2013’te Türkiye’de kurulu Palmali Gemi Hizmetleri’ne ait Rusya’daki firmanın 230 milyon dolara Malta’daki Palmali Holding Co’ya satılması da raporda yer aldı.
 
Palmali’nin Malta’da kurulu biriminden sürekli para transferi olmasına da vurgu yapılan raporlarda 2013’te bu rakamın 140 milyon dolar, 2014’te ise 90 milyon dolar olduğu iddia edildi. Kaçırıldığı iddia edilen verginin ise 44.8 milyon dolar olduğu gündeme geldi. Bu satıştan doğan verginin Türkiye’de çok daha fazla olacağı da dile getirilen iddialar arasında.’
 
Bilindiği üzere vergi kaçakçılığı iddiasına adı geçen Malta adasındaki şirket Bilal Erdoğan ve Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya Ülgen’e ait BMZ Denizcilik’e ait en az beş petrol şirketini kiralamış, ardından da bu gemilerin Azerbaycan Devlet Petrol şirketi SOCAR’a satıldığı iddia edilmişti.
 
Ülker’in haberinde SOCAR’ın Mansimov’a ait 14 gemiyi satın alarak kendine ait bir filo kurduğu ve vergi kaçakçılığı iddialarının ardından da Palmali’ye ait gemileri petrol yüklemeyi durdurduğu belirtiliyor.
 
Ülker, ‘Bir tarafta dünyanın en büyük filosuna sahip şirketlerinden Palmali. Diğer tarafta dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan ve Azeri kökenli işadamı Vagit Alekperov’un yönettiği Rus Lukoil ile Azerbaycan ekonomisinin bel kemiği SOCAR… Bu 3 şirket arasında yaşananlar Moskova-Ankara-Bakü arasında da gündeme gelebilir’
 
Konu hem ilginç hem de Mansimov tabiyeti ve suçlandığı unsurların ABD’de görülen Reza Zarrab davasına benzerliği açısından dikkat çekici.

Son güncelleme: 11:03 07.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı