• Turkhane Logo

"Biden'ın Beyaz Saray'a çıkması, Türk Lirası'nın değerini daha da düşürebilir"

Reuters haber ajansı, Joe Biden'ın ABD Başkanı seçilmesi halinde, Türkiye'nin en büyük kayba uğrayacak ülke gibi göründüğü yorumunda bulundu.

22:32 21 Ekim 2020 Çarşamba
Reuters haber ajansı, Joe Biden'ın ABD Başkanı seçilmesi halinde, Türkiye'nin en büyük kayba uğrayacak ülke gibi göründüğü yorumunda bulundu.


Reuterstaki Jonathan Spicer imzalı analizin başlarında şu satırlar yer alıyor:

Yatırımcılar ve yorumcular Bidenın yönetimindeki bir Beyaz Sarayın, Ankaranın Rusyadan aldığı ve Washingtonun NATO savunmasını tehlikeye attığını söylediği S-400 füzeleri nedeniyle uzun zamandır sözü edilen yaptırımları yürürlüğe koyması halinde, özellikle son aylarda büyük değer kaybeden Türk Lirasının daha da zarar görebilceğini düşünüyorlar.


Türkiyenin geçen hafta yapıldığı düşünülen S-400 denemesi ABDde, hem Dışişleri hem de Savunma Bakanlıklarını öfkelendirdi. Önde gelen Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerden yaptırım çağrıları geldi.

Erdoğan ise yaptırımlara gidilmesi olasılığını yüksek görmediğini belli etti ve böylesi bir durumda Türkiyenin de karşı yaptırımları olacağını söyledi.

Reutersa göre Rusyanın 2019 ortalarında Türkiyeye S-400leri göndermesinden Amerikalılar tehditlerinin içini dolduramadı. Bunun önemli bir nedeni de ABD Başkanı Donald Trumpın düzenli olarak görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğanı cezalandırmaya direnmesi ve sorunun görüşmeler yoluyla çözülebileceği umudunu dile getirmesi oldu.

Erdoğan, Trump ile sıcak ilişkilerinin avantajını Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve son olarak Dağlık Karabağdaki anlaşmazlıklarda yaptığı güç gösterilerinde kullandı ve bölgede son yıllarda ABDnin geri çekilmesiyle oluşan boşluklardan bazılarını doldurdu. Fakat kamuoyu yoklamalarında önde görünen Demokrat aday Biden 4 Kasım seçimlerini kazanırsa bu durum değişebilir denilen Reuterstaki analiz şöyle sürüyor:

Joe Biden geçen yıl Aralık ayında, daha sonra Ankaranın büyük tepkisini çeken açıklamalarında diktatör diye nitelediği Erdoğana karşı yeni bir yaklaşım gerektiğini ve Türkiyenin Rusya ile yakın işbirliğinin kaygı verici olduğunu söylemişti.

Biden seçim kampanyasına başladığından bu yana bu konuya pek doğrudan girmedi ve bu konudaki soruları da yanıtlamadı. Fakat kampanya manifestolarında NATO konusunda Bütün üyeler demokratik bir ittifakın mensupları olarak yükümlülüklerine bağlılıklarını bir kez daha göstermeye çağrılır ifadesi yer alıyor.

Türk Lirası bu yılın başından bu yana Amerikan Doları karşısında yüzde 24 değer yitirerek bütün zamanların en düşük düzeylerini gördü ve uzmanlara göre Bidenın başkan olma ihtimalinin bunda şimdiden payı var.

Bidenın seçimi kazanması durumunda, Türk Lirası ve hisselerinde yeni bir büyük hareketlenme, yeni başkanın Beyaz Saraya yerleşmesi ve Türkiyeye karşı yaptırımlara başvurup başvurmayacağına karar vermesine kadar geciktirilebilir.

Son güncelleme: 22:32 21.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı