• Turkhane Logo

Biden'dan şaşırtan çıkış: Netanyahu değişmeli

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü bombardıman nedeniyle

09:52 14 Aralık 2023 Perşembe
Biden'dan şaşırtan çıkış: Netanyahu değişmeli
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü bombardıman nedeniyle

Ayrıca Biden, Netanyahunun olası bir uzun vadeli çözüm için de hükümetini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Joe Bidenın Washingtonda kapalı bir ortamda düzenlenen 2024 seçim bağışı etkinliğinde yaptığı açıklamalar, Netanyahunun İsrailin Gazzedeki savaşını ele alışına yönelik bugüne kadarki en eleştirel ifadeleri oldu.

İsrailin güvenliği, ABDye bağlı olabilir. Ancak şu anda ABDden daha fazlasına sahip. diyen Biden, konuşmasının devamında, Avrupa Birliğine, Avrupaya ve dünyanın büyük bir kısmının desteğine sahip... Ancak ayrım gözetmeksizin yaptıkları bombalamalar nedeniyle bu desteği kaybetmeye başlıyorlar. ifadelerini kullandı.

İsrailin 7 Ekimden bu yana Gazzeye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bini aşarken 50 bin civarında Filistinli de yaralandı.

BM, İsrailin hava ve kara saldırılarının yanı sıra uyguladığı abluka nedeniyle Filistinlilerin açlıktan ölmeye başladığı uyarılarında bulunuyor.

Analistler, Bidenın ifadelerinin ise on yıllardır derin anlaşmazlıklar yaşadığı Netanyahu ile olan açık sözlü özel konuşmalarına dair yeni bir pencere açtığını belirtiyor.

Biden konuşmasında, Netanyahunun özel bir sohbet sırasında kendisine, Siz de Almanyayı bombaladınız, hedef gözetmeksizin sistematik bombardıman yaptınız, atom bombası attınız, çok sayıda sivil öldü dediğini aktardı.

Kendisinin de Netanyahuda şu cevabı verdiğini hatırlattı:

Evet, işte bu yüzden tüm bu kurumlar İkinci Dünya Savaşından sonra bu durumun tekrar etmemesi için kuruldu... 11 Eylülde yaptığımız hataları yapmayalım diye... Afganistanda bir savaşın içinde olmamız için hiçbir neden yoktu.

Netanyahu hükümetini İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet sözleriyle tanımlayan Başkan Joe Biden, bu yönetimin İsrail-Filistin sorununun çözümü için iki devletli çözümü de desteklemediğini dile getirdi.

Biden, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvire atıfla, İsrail-Filistin meselesinin çözümü için Netanyahunun hükümetini değiştirip güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Netanyahunun da değişmesi gerektiğini söyleyen Biden, İsraildeki bu hükümet bunu çok zorlaştırıyor. değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Biden, sertlik yanlıları karşı çıksa da İsrailin bir Filistin devletine günün birinde hayır diyemeyeceğini sözlerine ekledi.

Biden konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bölgeyi birleştirmeye başlamak için elimizde bir fırsat var ve onlar hala bunu yapmak istiyorlar. Ancak Bibinin (Binyamin Netanyahu) bazı hamleler yapması gerektiğini anladığından emin olmalıyız ... Filistin devleti yok diyemezsiniz.

Bağış toplama etkinliklerinde genellikle hazırlıksız konuşan Biden, Washingtondaki bir otelde aralarında çok sayıda Yahudi katılımcının da bulunduğu yaklaşık yüz kişiyle bir araya geldi.

Bidenın sert ifadeleri, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivanın, savaş kabinesi ile görüşmek üzere İsraile gitmeye hazırlandığı bir döneme denk geldi.

Başkan Bidenın konuşmasından kısa süre sonra ABD, BM Genel Kurulunda yapılan ve Gazzede acil ateşkes önerisinde bulunan bir karar tasarısını veto etti.

Son güncelleme: 09:52 14.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı