• Turkhane Logo

Biden'dan Pasifik sularını kaynatacak açıklama

Çin’in saldırması halinde, Tayvan’ı savunacaklarını açıklayan ABD Başkanı Biden,

10:08 22 Ekim 2021 Cuma
Biden'dan Pasifik sularını kaynatacak açıklama
Çin’in saldırması halinde, Tayvan’ı savunacaklarını açıklayan ABD Başkanı Biden,

ABD Başkanı Joe Biden, saldırıya hedef olması halinde Tayvana gereken desteği vereceklerini, bu konuda taahhütleri olduğunu söyledi.

Biden, bu açıklamayı CNN tarafından düzenlenen forumda kendisine yöneltilen sorular üzerine yaptı.

Çinin egemenliğini kabul etmesi için Tayvan üzerinde siyasi ve askeri baskısını artırdığı, bir askeri müdahale olması durumunda ABDnin Tayvana destek vermeye hazır olup olmadığı yönündeki soruyu Biden, Evet, bunu yapma taahhüdümüz var ifadeleriyle yanıtladı.

Bidena Çinin askeri alanda kaydettiği hızlı ilerleme de soruldu. Çinin askeri bakımdan ABDden daha güçlü olacağı endişesinin yersiz olduğunu söyleyen Joe Biden, Çin, Rusya ve dünyanın geri kalanı bizim dünya tarihindeki en güçlü orduya sahip olduğumuzu biliyor dedi.

Geri adım atmayacağız
Bununla birlikte Biden, asıl endişe edilmesi gereken konunun, Çinin ciddi bir hata yapmasına yol açacak eylemlere girişme ihtimali olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Biden, Çin ile yeni bir soğuk savaş istemediğini söylemekle birlikte, Sadece Çinin geri adım atmayacağımızı anlamasını sağlamak istiyorum diye konuştu.

Bidenın bu açıklamaları, Çin ile Tayvan arasında gerilim tırmandığı, Çinin Tayvanın hukuken kendi toprakları olduğunu iddia ettiği ve egemenliğini kabul etmesi için de güç kullanmaktan kaçınmayacağını duyurduğu bir dönemde yapması dikkat çekiyor.

Beyaz Saray, Bidenın açıklamalarının bir politika değişikliği anlamına gelmediğini zaten Tayvan İle İlişkiler Yasası uyarınca ABDnin Tayvanın savunmasına desteğini sürdürdüğünü duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü, Statükoyu değiştirecek tek taraflı eylemlere karşı çıkmaya devam edeceğiz açıklamasını yaptı.

Çinden ABDye suçlama
Çin ise Tayvan konusunun ABD ile ilişkilerdeki en hassas ve en önemli konuyu oluşturduğunu savunuyor, ABDyi tehlikeli politikalar izlemekle suçluyor.

Çinin Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zhang Jun, dün yaptığı açıklamada Tayvan ile barışçıl bir birleşme hedeflediklerini savundu, Sorun yaratan taraf biz değiliz. Tam aksine, bazı ülkeler, özellikle ABD, tehlikeli hamleler yapıyor, Tayvan meselesini tehlikeyi bir yola sokuyor diye konuştu.

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, son haftalarda tırmanan gerilimin son 40 yılın en kötü seviyesine ulaştığını söyleyerek, Çinin 2025 yılında Tayvanı işgal etmeye yönelebileceğini açıklamıştı.

Son güncelleme: 10:08 22.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı